ГоловнаСуспільствоПодії

На Донбасі зміцнили дамбу отруйного відстійника біля Торецька

Її прорив загрожує екологічною катастрофою.

На Донбасі завершився другий етап аварійно-відновлювальних робіт на шламонакопичувачі першої та третьої черги фенольного заводу ТОВ "НПО Інкор і Ко", який входить у структуру "Метінвесту".

Прес-служба Операції об'єднаних сил повідомляє, що це один із найнебезпечніших об'єктів для екології в районі бойових дій. Шламонакопичувач - це отруйне озеро глибиною 15 метрів, куди впродовж десятків років скидають відходи фенольного заводу. В озері знаходиться понад 300 тисяч тонн отруйних речовин, як-от фенол, піридин і сірчана кислота.

У зв'язку з бойовими діями дамба фенольного заводу почала просідати. У разі її прориву отруйні речовини потраплять у річку Кривий Торець, потім у Сіверський Донець, а звідти - і в Азовське море.

Тому в координації з наглядовою місією ОБСЄ було розпочато ремонтні роботи.

На дамбу завезли 2850 кубометрів глини і дрібного вугілля і пробурили 12 оглядових свердловин. До квітня наступного року за допомогою цих свердловин будуть відбирати проби рідин на хімічний аналіз.

Фенольний завод у селищі Новгородське біля Торецька - єдине підприємство в Україні, яке займається переробкою фенольної, нафталінової і пиридинової сировини, яку одержують як побічний продукт при коксуванні вугілля.

У складі підприємства є два наливні шламонакопичувачі, розташовані на території Розівської сільської ради.

Нагадаємо, наприкінці літа 2018 року було розпочато ремонт ще одного об'єкта, небезпечного для екології Донбасу, - дамби відстійника свиноферми "Бахмутський аграрний союз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram