ГоловнаСуспільствоЖиття

У Кремлі заявили, що Вишинський має бути звільнений просто так

Питання обміну на політв'язнів українців не розглядається.

У Кремлі заявили, що Вишинський має бути звільнений просто так
Фото: tvc.ru

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що обмін підозрюваного в зраді директора "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського на політв'язнів - це не тема для переговорів, тому його повинні звільнити просто так.

Про це він заявив журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми вважаємо, що Вишинський повинен бути негайно звільнений. Це не тема для якихось обмінів. Це безпосереднє порушення взагалі всіх міжнародних правил, це порушення принципу свободи преси. Бо фактично він заарештований за журналістську діяльність", - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання українського журналіста, чому Вишинський не може бути обміняний на Романа Сущенка.

Нагадаємо, Вишинського затримали біля його будинку 15 травня 2018 року за підозрою в державній зраді (ч.1 ст.111 Кримінального кодексу). За заявою прес-служби СБУ, у Вишинського вдома було знайдено російський паспорт і медаль "За повернення Криму".

Спецслужба повідомила, що навесні 2014 року Вишинський поїхав до Криму, де за завданням керівництва МІА "Россия сегодня" "взяв безпосередню участь у пропагандистських акціях, спрямованих на підтримку анексії і приєднання півострова до РФ", а "після повернення до Києва Вишинський залучив підлеглих журналістів для виготовлення матеріалів на користь терористичних організацій "Л/ДНР"".

Пізніше Вишинському висунули другу підозру - за ч.1 ст. 263 Кримінального кодексу (незаконне придбання і зберігання вогнепальної зброї і боєприпасів). 1 листопада суд продовжив арешт Вишинського до 28 грудня.

Українського журналіста Сущенка затримали порушуючи міжнародні правила 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. У жовтні йому висунули звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України.

4 червня 2018 року Мосміськсуд засудив його до 12 років колонії суворого режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram