ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ оголосило тендер для створення нацреєстру донорів ЄДІСТ

На трансплантацію в бюджеті передбачено понад 28 млн грн.

МОЗ оголосило тендер для створення нацреєстру донорів ЄДІСТ
Фото: blogspot.com

Міністерство охорони здоров'я розпочало закупівлі для створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ).

Про це повідомляється на сайті МОЗ.

Зазначається, що створення ЄДІСТ - це першочергове завдання для впровадження трансплантації в Україні.

"Реєстр донорів допоможе вчасно знаходити потенційного донора, фізичні показники якого дозволяють врятувати пацієнта, який потребує трансплантації", - йдеться у повідомленні.

Загалом інформаційна система передбачає дев'ять різних реєстрів потенційних донорів за типами потреб:

1. Реєстр волевиявлення особи щодо надання згоди або незгоди на посмертне донорство або призначення повноважного представника, що містить таку конфіденційну інформацію про фізичну особу, яка дала згоду або незгоду на посмертне донорство або призначила повноважного представника;

2. Реєстр волевиявлення особи, що надала в установленому законом порядку згоду на вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів з тіла померлого, яке вона надає, що містить конфіденційну інформацію про донора-трупа або про фізичну особу, яка дала згоду на вилучення анатомічних матеріалів з тіла померлого, яке він надає;

3. Реєстр анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів;

4. Реєстр живих донорів;

5. Реєстр живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин;

6. Реєстр одержувачів;

7. Реєстр осіб з трансплантованим анатомічним матеріалом;

8. Реєстр закладів охорони здоров'я, що надають медичну допомогу із застосуванням трансплантації та/або провадять діяльність, пов'язану з трансплантацією, та інших суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність, пов'язану з трансплантацією;

9. Реєстр трансплант-координаторів.

Зазначається, що головним завданням МОЗ є закупівля послуг з розроблення програмного забезпечення для ЄЛІСТ та доступ до міжнародної бази живих донорів кісткового мозку.

Для цього в бюджеті-2018 і на трансплантацію в цілому передбачено понад 28 млн грн: 26 млн 378 тис на закупівлю послуг з розроблення програмного забезпечення та 1,9 млн - на придбання доступу до міжнародного реєстру донорів.

Реєстр донорів - це комп'ютерна база даних, в якій перебуває інформація про потенційних донорів та їх HLA-фенотипи. Якщо виникає необхідність у проведенні трансплантації гемопоетичних клітин, з трансплантаційного центру (клініки, яка проводить трансплантацію) приходить запит із зазначенням HLA-фенотипу пацієнта в організацію, яка відповідає за функціонування реєстру. Використовуючи цю інформацію, в реєстрі проводять пошук донора.

Досі в Україні не було єдиного реєстру донорів, в якому б зберігалася вся необхідна інформація за світовими стандартами. Це - одна з головних перешкод трансплантації кісткового мозку в Україні. Наразі такого реєстру немає, українцям роблять пересадку кісткового мозку від нерідного донора тільки за кордоном.

Нагадаємо, у червні президент Петро Порошенко підписав новий закон про трансплантацію органів, який був ухвалений Радою 17 травня 2018 року. Про те, що змінив новий закон про трансплантацію, читайте в матеріалі LB.ua "Цивілізоване донорство".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram