ГоловнаСуспільствоЖиття

Глава УГКЦ: молодь шукає в церкві спільноту, а не інституцію

Церква, яка бореться за власне виживання і геополітичні інтереси, провокує антипатію, вважає глава УГКЦ.

Глава УГКЦ: молодь шукає в церкві спільноту, а не інституцію
Фото: святослав шевчук

Сучасна українська молодь відчуває апатію до церкви, яка вдає із себе "холодну організацію". І така церква ніколи не буде "молодою". Таку думку на Папському Синоді, який проходить у Ватикані, висловив голова Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав.

«Вже п'ятий рік Україна є жертвою військової агресії Російської Федерації. Саме молоді українці різних етнічних, мовних, культурних і релігійних приналежностей щодня гинуть за нашу Батьківщину, захищають її як справжні герої і протагоністи трансформації нашого суспільства... Саме молодь попросила мене донести до уваги синодальних отців, що вони потребують церкви, яка була б для них матір'ю. Вони шукають не інститут, а спільноту людей з автентичною вірою. Молодь відчуває певну антипатію до Церкви, яка презентує себе холодною організацією, яка бореться за власне виживання і геополітичні інтереси. Вони кажуть, що така церква ніколи не буде молодою. Саме тому сучасна українська молодь просить церкву зрозуміти, якою мірою вона є інститутом», - зазначив предстоятель УГКЦ.

Крім того, глава УГКЦ також зазначив, що для пастирського служіння серед молоді церква потребує «по-справжньому зрілих людей».

«Не завжди дорослі віком або ті, хто здобув вищу освіту чи навчався в семінарії, можуть вважатися зрілими людьми. Часто молода людина, яка пережила певне страждання, дивилася у вічі смерті на полі бою чи рятувала від смерті цивільних осіб під час бомбардування, отримала величезний життєвий досвід, розуміє ціну життя краще, ніж зарозумілий священик чи клептократичний політик. Не духовний сан, а людська, духовна і професійна зрілість необхідні для того, щоб допомогти молодій людині розпізнати власне людське і християнське покликання», - сказав Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, раніше голова УКГЦ заявляв, що греко-католики не будуть приєднуватися до єдиної помісної церкви після надання їй автокефалії, але будуть "шукати всі можливі шляхи, в дусі екуменічної концепції церкви, для досягнення єдності між усіма християнами, між усіма частинами Київської церкви Володимирового хрещення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram