ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Українці зможуть робити безкоштовні щеплення в приватних клініках

Кабмін затвердив постанову, що забезпечила вакцинами "первинку" всіх форм власності.

Українці зможуть робити безкоштовні щеплення в приватних клініках
Фото: narodna-pravda.ua

Кабінет Міністрів України передбачив можливість безкоштовної вакцинації в приватних клініках, а також у лікарів, які працюють як приватні підприємці. Відповідну постанову уряд затвердив на сьогоднішньому засіданні, пише "Інтерфакс-Україна".

"Раніше закуплені за бюджетні кошти вакцини були доступними тільки для українців, які йшли в комунальні заклади охорони здоров'я первинної ланки. Ми в новій постанові створюємо механізм розподілу і перерозподілу "державних" вакцин серед усіх медустанов", - сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Відповідно до календаря щеплень, імунобіологічними препаратами, закупленими за бюджетні кошти, забезпечать усі пологові будинки незалежно від форми власності.

Постанова передбачає перерозподіл бюджетних коштів і дозволить ще до кінця цього року передати на додаткову закупівлю 1 млрд гривень. Йдеться про препарати "для найменш забезпечених програм".

"Ми завжди місяцями очікуємо від областей узгодження на зменшення їхньої потреби. Тепер це відбуватиметься протягом п'яти робочих днів з мовчазної згоди: немає зауважень від областей - ми можемо перескеровувати кошти на найменш забезпечені програми", - зазначила Супрун.

Лікарські засоби та вироби медпризначення, які закуповують за кошти бюджету, повинні розподілятися обласними департаментами охорони здоров'я між медичними установами протягом трьох робочих днів.

Нагадаємо, минулого тижня Міністерство охорони здоров'я повідомило, що вакцини від штамів грипу, які очікуються в Україні цього сезону, вже відправлено в аптеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram