ГоловнаСуспільствоПодії

Полторак: склад боєприпасів в Ічні підірвали раніше закладеними бомбами

"Чому не вдалося зберегти? Недостатнім було обладнання периметру".

Полторак: склад боєприпасів в Ічні підірвали раніше закладеними бомбами
Фото: kmu.gov.ua

Міністерство оборони України вважає, що 6-й арсенал в Ічні (Чернігівська області) підірвали диверсанти.

Про це повідомив на засіданні уряду міністр Степан Полторак.

"Що сталося? На нашу думку, те, що вибухи відбувалися так, що спочатку був ляск, потім заграва, після цього два ляски і вибухи боєприпасів, свідчить про ймовірне закладення боєприпасів для підриву наших сховищ. Чому не вдалося зберегти? Недостатнім було обладнання периметру. Друга позиція: ми надійно зможемо зберігати наші запаси, тільки коли побудуємо надійні залізобетонні конструкції", - сказав він.

Полторак підкреслив, що вибухи боєприпасів почалися в різних місцях.

"Майже весь опитаний особовий склад повідомив, що перші вибухи були о 3:20. Вони були одночасними відразу на трьох сховищах. Після цього о 3:45 відбулися ще шість вибухів на різних сховищах, причому це відбувалося по всьому периметру - по різних кутках і в центрі", - сказав міністр.

Полторак підкреслив, що заходів безпеки на арсеналі було дотримано на достатньому рівні.

"На цьому арсеналі виділена штатна категорія батальйону, укомплектована рота для забезпечення охорони, введено кінологічну службу, розміщено засоби радіоелектронної боротьби з безпілотниками і проводилася робота з обладнання місць зберігання зброї. На час вибуху на кожному посту було по дві людини: один військовослужбовець ЗСУ й один представник воєнізованої охорони. Крім того, на посту був начальник варти, помічник начальника і резерв 10 осіб. По периметру на відстані до 3 км були 12 осіб у різних видах нарядів", - розповів він.

За словами міністра, станом на жовтень 2018 року на арсеналі зберігалося близько 69,5 тис. тонн боєприпасів, хоча він розрахований на 127 тис. тонн. Але за останні роки майже половину запасів передислокували на інші арсенали.

"Площа його становить 680 га. Охоронний периметр - 8 км 200 метрів. На ньому розташовано 112 сховищ, з них 40% - відкриті майданчики", - розповів він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram