ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ направило в аптеки вакцини від нових штамів грипу

Щеплення коштуватиме від 200 до 300 гривень.

МОЗ направило в аптеки вакцини від нових штамів грипу
Фото: slovenskenovice.si

Імунобіологічні препарати для профілактики грипу - 350 тис. доз - найближчим часом надійдуть в аптечні установи. Про це сьогодні повідомило Міністерство охорони здоров'я України.

Вартість вакцини, яка не входить у календар обов'язкових щеплень і тому не фінансується з держбюджету, в аптеках становитиме від 200 до 300 грн.

"Українці зможуть придбати вакцину в аптеці за свій рахунок і зробити щеплення в закладі охорони здоров'я", - сказано в повідомленні.

МОЗ рекомендує робити щеплення якомога швидше після придбання, оскільки для максимальної ефективності важливо дотримуватися температурного режиму зберігання препарату.

Вакцину також можна придбати за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику - медичних працівників, вчителів, дітей до п'яти років, вагітних, літніх людей, пацієнтів з хронічними захворюваннями. МОЗ рекомендує місцевій владі і підприємствам забезпечити вакцинацію громадян з груп ризику.

За даними міністерства, щорічно в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких - захворювання на грип і ГРВІ. Минулого епідеміологічного сезону в Україні було зафіксовано сім летальних випадків від грипу. Жоден із загиблих пацієнтів не був щеплений від грипу.

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в новому епідсезоні в Україні, ймовірно, циркулюватимуть штами вірусу грипу A/Michigan, A/Singapore, B/Colorado.

Нагадаємо, вакцини від грипу прибули в Україну наприкінці вересня і проходили лабораторний контроль. Захворюваність на грип вийшла на міжсезонний рівень у травні, в найближчі тижні медики прогнозують поступове почастішання випадків ГРВІ та грипу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram