ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримчанин Балух призупинив голодування (оновлено)

"Постараюся зберегти себе в цьому оксюмороні, але не за всяку ціну".

Кримчанин Балух призупинив голодування (оновлено)
Фото: Крым.Реалии

Український активіст, політв'язень Володимир Балух звернувся до українців перед етапуванням у колонію.

Про це повідомляє "Кримська правозахисна група" в Фейсбуці.

Лист політв'язня зачитали на прес-конференції в Києві. Керівник "Кримської правозахисної групи" Ольга Скрипник та Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент, який 8 жовтня відвідав Балуха в СІЗО Сімферополя, розповіли про стан здоров'я активіста і про те, що чекає на нього далі, після винесення вироку.

Повний текст звернення Балуха:

"Шановні українці! Я звертаюся до Вас в останні дні свого перебування в Сімферопольському СІЗО. Далі - колонія... Упродовж останніх 22 місяців моє фізичне і психологічне виживання було неможливим без Вас, Вашого щирої дієвої участі в моїй долі і долі моєї родини. Щиро дякую Вам за підтримку!

Використавши останній шанс знайти в каральній системі окупанта хоча б щілину, де були б паростки здорового глузду чи натяку на честь, я вирішив припинити режим голодування.

Постараюся зберегти себе в цьому оксюмороні, але, в жодному разі не робити цього за всяку ціну. Честь і гідність мого Народу, відстояні на Майдані ціною життів Героїв Небесної Сотні, вартують більше, ніж життя окремо взятого мене. Саме тому я не дозволю собі вживати їжу з рук окупантів та одягнути його тюремну робу.

Розуміючи наслідки дотримання мною тексту цієї заяви, звертаюся до Вас і прошу виконати свою останню волю: в разі фізичної або психічної смерті, не залишати моє тіло на окупованій території. Залишаю вибір місця поховання тіла своїй сім'ї - я хотів би, щоб це була сільська місцевість на березі Дніпра під Києвом...

З непереборною вірою в щасливу долю України вручаю долю свою в руки Всевишнього.

Низький уклін усім, хто любить Україну і піклується про її збереження і розвиток!"

Оновлення. Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник у коментарі "Громадському" повідомила, що Балух має намір продовжити голодування після етапування.

"Балух припинив голодування на період етапування. Коли він прибуде в колонію, він має намір продовжити свій протест", - сказала Скрипник.

Нагадаємо, Балух продовжує безстрокове голодування, яке він оголосив 19 березня на знак протесту проти переслідування. Суд в анексованому Криму засудив його до п'яти років позбавлення волі за сукупністю двох справ: за звинуваченням у зберіганні боєприпасів і побиття начальника ІТТ. Балух і його захист звинувачення відкидають, оскільки вважають справжньою причиною переслідування його проукраїнську позицію.

У вересні Балух викликав нотаріуса, щоби скласти заповіт. У жовтні суд Криму "пом'якшив" вирок активісту і скоротив йому термін ув'язнення на один місяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram