ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін встановив 130 тис. гривень штрафу за вбивство лося

"Браконьєрів і любителів екзотичних трофеїв, на жаль, у нашій країні вистачає".

Кабмін встановив 130 тис. гривень штрафу за вбивство лося
Фото: Facebook/Kyiv Animal Rescue Group

Кабінет Міністрів установив штраф у розмірі 130 тис. гривень за знищення або заподіяння пошкоджень лосю європейському (Alces alces), якого занесено в Червону Книгу України.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду.

"Сподіваюся, що це відіб'є бажання в багатьох гнатися за адреналіном і чхати на довкілля і, зокрема, рішення держави. 130 тис. - це максимальне покарання, рівно стільки платять тільки ті, хто зазіхає на ще одну шляхетну і унікальну для всієї Європи тварину - зубра. Хотів би, щоб бюджет не поповнювався такими коштами, але так само розумію, що браконьєрів і любителів екзотичних трофеїв, на жаль, у нашій країні вистачає", - прокоментував рішення уряду міністр природних ресурсів Остап Семерак.

Нагадаємо, в лютому 2017 року Україна на 25 років заборонили полювання на лосів. За різними підрахунками, популяція лосів в Україні зараз налічує від 2 до 6 тис. особин, тоді як у Білорусі і Польщі їх близько 30 тис. Перед тим як розробити наказ, Мінприроди консультувалося з Інститутом зоології ім. І.І. Шмальгаузена Національної академії наук України.

Торік у вересні до будівлі уряду прийшли сотні представників мисливських господарств і мисливців, які зажадали від Кабміну втрутитися в ситуацію і зняти заборону. Мінекології пішло на поступки мисливцям і дозволило відстріл 160 особин лося у 2017 році.

Однак у листопаді Нацкомісія з питань Червоної книги зажадала внести лося в Червону книгу, і в грудні міністр Семерак підписав відповідний наказ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram