ГоловнаСуспільствоПодії

​У Макіївці сталося масове отруєння питною водою (оновлено)

Причиною отруєння стала дезінфекція води марганцем.

​У Макіївці сталося масове отруєння питною водою (оновлено)
Фото: vchasnoua.com

В окупованій Макіївці Донецької області жителі масово отруїлися питною водою.

Про це повідомив представник уповноваженого з прав людини в Луганській і Донецькій областях Павло Лисянський у Фейсбуці.

"25 вересня в міську лікарню м Макіївка масово стали надходити звернення на погане самопочуття з наступними симптомами: біль в ділянці живота, блювота, озноб, підвищення температури, в важких випадках - виражена інтоксикація і зневоднення. Причиною того, що сталося, стала несправність або збій системи дезінфекції води в Макіївці", - написав він.

Лисянський зазначив, що причина того, що сталося, - в поломці або збої системи дезінфекції води.

"Про проблеми з системою дезінфекції було відомо КП "Вода Донбасу", контрольованому бойовиками "ДНР", напередодні вони навіть рекомендували перед вживанням води, кип'ятити її 5-7 хвилин", - додав він.

За його словами, місцеві жителі продовжують скаржитися на специфічний запах води.

Станом на ранок четверга число постраждалих становить 43 особи, повідомив Лисянський в коментарі телеканалу "112 Україна".

"Сьогодні вранці мені повідомили про ще чотири випадки (крім 39 осіб, про яких повідомлялося раніше, - ред.) госпіталізації дорослих людей. Інформацію знову блокують, не дають щось дізнатися, приховують масштаби трагедії, вважаю, що вони набагато більші. У медиків в окупованій Макіївці дуже складна ситуація. У них не вистачає ліків", - сказав він.

Лисянський зазначив, що за даними медиків, отруєння водою - це найскладніше отруєння.

"Люди беруть воду з колодязів, купують воду в магазинах. Ситуація напружена. Вважаю, треба швидко реагувати, завозити воду, допомагати місцевим жителям. Але окупанти просто зараз відходять від ситуації", - додав представник омбудсмена.

Оновлення. Кількість госпіталізованих у Макіївці сягнула 87 осіб, з них четверо - діти. Про це повідомив Павло Лисянський на своїй сторінці в Фейсбуці.

Постраждалих госпіталізують в інфекційні відділення, їхній стан "середньотяжкий".

"Я впевнений, що звернень набагато більше, але отримати інформацію вже практично неможливо. Окупаційні адміністрації свідомо занижують кількість звернень і госпіталізованих людей", - написав Лисянський.

Оновлення 21:33. Причиною отруєння 87 людей в Макіївці Донецької області стала дезінфекція води марганцем.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

"Щодо отруєння водою в Макіївці. Закінчився хлор, тому воду частково дезінфікували марганцем... Саме така причина цієї жахливої події. Цей випадок яскраво показує, що у людей, які проживають на окупованих територіях Луганської і Донецької областей, повністю немає права на життя", - написав він.

Нагадаємо, раніше проби поверхневих вод на території Донбасу показали, що вода в регіоні "брудна" або "дуже брудна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram