ГоловнаСуспільствоЖиття

Що не так з українським бебі-боксом

Батькі, які отримали перші в Україні бебі-бокси, обіцяні урядом, розміщують їх відеоогляди в інтернеті. LB.ua також з цікавістю подивився, які дарунки держава підготувала для немовлят.

Загалом "Пакунок малюка" справляє гарне враження - яскрава і міцна коробка, яку можна використовувати як колиску (хоча деякі користувачки інтернету, як я дізналася з коментів, вважають пропозицію покласти дитину в коробку принизливою і абсолютно неприйнятною), адекватний комплект одягу, набір симпатичних пелюшок, які точно стануть в нагоді.

Також у комплекті є матрасик для коробки, дитячі манікюрні ножиці, термометр для ванни, електронний термометр, пачка вологих серветок, брязкальце, пелюшки і ковдра.

Все це дійсно згодилося б молодим батькам, якби вони отримали бебі-бокс тоді, коли його отримують батьки в інших країнах - одразу після народження дитини в пологовому будинку. Але наразі батьки отримують пакунки в соцслужбі (або їм привозять його додому) за тиждень-два після народження дитини. Тобто, за цей час їм вже були потрібні і ножиці, і термометри, і ковдра, і кілька комплектів одягу для новонароджених. Тож держава просто викидає гроші, пропонуючи батькам те, що вони вже купили.

Згідно з постановою Кабміну, батьки мають отримати "пакунок малюка" не пізніше ніж 30 днів з дня народження дитини. Проте 30-денним малюкам цей пакунок навряд стане в нагоді.

З одягу 50-56 розміру більшість малюків виростає протягом місяця. Те саме стосується підгузків. Навіщо потрібні чотири пачки підгузників по 24 штуки 1-го розміру для дітей вагою від 2 до 5 кг? Деякі малюки вже при народженні важать під 5 кг (і починають з одягу 62-го розміру). Тож на майбутнє відповідальним чиновникам варто замінити хоча б половину підгузків першого розміру на другий, а якщо вони збираються видавати бейбі бокси 30-денним дітям - то давати лише другий розмір підгузків.

Втім, Міністерство соціальної політики обіцяє, що вже дуже скоро комплекти видаватимуть в пологовому, як і має бути.

Тепер - найцікавіше. Заявлена вартість пакунку - до 5 тисяч гривень. Проте вміст коробки, м’яко кажучи, не тягне на цю суму - за ці гроші можна було б купити бебі-бокс собі, своїй сестрі і братовій.

LB.ua звернувся за коментарем до Міністерства соціальної політики. Керівник Директорату соціальних послуг та інтеграції Юлія Гайдаржи розповіла, що 5 тисяч - це лише максимально можлива вартість пакунка, а реальна вартість "Пакунка малюка", який сьогодні видають батькам - близько 3 700 грн.

Втім, і це трохи забагато для такого набору. LB.ua подивився, скільки коштують аналогічні товари в інтернет-магазинах. Розберемо по пунктах.

  1. Чотири пачки підгузків Helen Harper по 24 штуки, 1 розмір - 388 грн (а зі знижкою можна купити і 352 грн)*.

  2. Серветки Chicolino, 60 штук - 15,88 грн (округлюємо до 16).

  3. Вкладки в бюстгалтер Helen Harper, 2 упаковки по 30 штук - 120 грн.

  4. Пінка для купання Johnson's Baby, 500 мл - 99 грн.

  5. Брязкальце Lindo - 35 грн.

  6. Електронний термометр с мягким носиком Panda - 110 грн.

  7. Ножиці Lindo - 35 грн.

  8. Термометр для води Lindо - 29 грн.

  9. Крем Lindo від тріщин на сосках - не вдалося знайти його в продажу навіть на сайті виробника, але дитячий крем Lindo коштує 22 гривні. Добре, закладемо з запасом - 50 грн.

  10. Дві пари дитячих шкарпеточок - 40 грн.

  11. Тонкий плед - 160 грн.

  12. Рушник з куточком - 200 грн.

  13. Муслінова пелюшка - 100 грн (так, українського виробництва і дуже схожа на ту, яка є в бейбі боксі - https://prom.ua/p706141562-muslinovaya-pelyonka-90h80.html).

  14. Вологонепроникна пелюшка - 132 грн.

  15. Тонка пелюшка - 40 грн.

  16. Байкова пелюшка - 55 грн.

  17. Ковдра - 326 грн

  18. Повзунки 2 пари - 100 грн (зі знижкою можна й дешевше купити).

  19. Два бодіка з довгим рукавом - 224 грн (теж якщо без знижки).

  20. Два бодіка з коротким рукавом - 200 грн.

  21. Дві шапочки - 34 грн.

  22. Два сліпа (“люденятка”) - 300 грн.

Все. Рахуємо: 2 793 грн. Плюс коробка, яку можна використовувати як колиску, і матрасик до неї (це шмат поролону в наматраснику). Якщо врахувати, що речі для бейбі-боксів купувалися оптом, його вартість має бути ще меншою - максимум тисячі дві.

Що цікаво, тендери при закупівлі товарів для бейбі-бокса не проводилися, оскільки це проект Міжнародної технічної допомоги. Хай вас не оманює слово допомога - кошти бюджетні. Діє наступна процедура: обласні держадміністрації перераховують кошти проекту Управлінню Організації Об'єднаних Націй з обслуговування проектів (UNOPS/ЮНОПС), і далі закупівлею займається вже ця організація.

“Коли йдеться про проект Міжнародної технічної допомоги, всі послуги, які надає проект ООН, не підпадають під дію наших нормативних документів, - пояснила відсутність тендера Юлія Гайдаржі. - Є відповідний висновок Міністерства економічного розвитку і торгівлі, яке проводило експертизу і зареєструвало всі нормативно-правові акти”.

Наостанок - про зовсім сумне. Словосполучення "бебі-бокс" має ще одне значення - так називають коробки, де можна анонімно лишити небажане немовля. Проте ці два поняття перетинаються лише як омоніми - для дітей, від яких відмовились батьки, "Пакунки немовлят" не передбачені. Про це свідчить відповідь на запит, яку LB.ua отримав від Мінсоцполітики.

Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram