ГоловнаСуспільствоВійна

​Суд над нацгвардійцем Марківим у Італії перенесли на 23 листопада

Українець 15-й місяць перебуває у міланській в'язниці.

​Суд над нацгвардійцем Марківим у Італії перенесли на 23 листопада
Фото: фотопроект "Если бы не война"

Засідання суду у справі військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, обвинуваченого у Італії у убивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році, перенесено на 23 листопада.

Відповідне рішення суддя прийняв на другому засіданні у справі у п'ятницю, 14 вересня, повідомляє Радіо Свобода.

"Причиною такого рішення стало питання неготовності України як держави приєднатися до процесу. Міністерство юстиції України повідомило італійській стороні, що визнає неправомірною процедуру вручення цивільного позову проти України, з яким звернулися журналістські організації Італії на попередньому суді 6 липня", - йдеться у повідомленні.

Адвокат українця Раффаеле Делла Валле заявив, що з одного боку, судові органи дотримуються законних процедур ведення процесу і це можна вважати позитивним. Але з іншого - є негативним затягування в часі самого процесу, що вкрай проблематично для підсудного солдата Марківа, який 15-й місяць залишається у в'язниці Мілана.

"Суд, відповідно до закону, переніс засідання, щоб дати час і можливість Міністерству юстиції України приєднатися до процесу за суворими нормами законодавства. Як сторона звинувачення, так і ми могли лише погодитися з таким рішенням. Сподіваємося, що через два з половиною місяці суд нарешті почнеться і приступить до розгляду справи по суті", - сказав захисник Марківа.

Суд над Марківим розпочався 6 липня. Українця звинувачують у причетності до вбивства на Донбасі італійського фотографа Андреа Роккеллі 24 травня 2014. Це було перше слухання, на якому представили сторони позивача і відповідача, а також оголосили список свідків.

Марківа заарештували у Італії у липні 2017 року. Українська сторона повідомила, що готова представити Італії всі наявні документи у справі затриманого нацгвардійця.

Адвокат Марківа Раффаеле Делла Валле під час візиту у Україну у жовтні зібрав свідчення, які, на його думку, повинні були допомогти довести невинність підзахисного.

Італійський фотограф Андреа Роккеллі, російський перекладач Андрія Миронова і французький фоторепортер Вільям Ругелон потрапили під обстріл 24 травня 2014 року біля Слов'янська Донецької області.

ГПУ стверджує, що Марків не міг цього зробити, оскільки на озброєнні Нацгвардії тоді взагалі не було мінометів. Також у ГПУ нагадали, що у той час згадану територію не контролювала українська влада, і Роккеллі перебував у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram