ГоловнаСуспільствоЖиття

Проблеми з підготовкою до опалювального сезону є тільки в 4 містах, - Зубко

Найгірше справи йдуть у Києві через борги "Київенерго".

Проблеми з підготовкою до опалювального сезону є тільки в 4 містах, - Зубко
Фото: Макс Требухов

Україна технічно готова до опалювального сезону, але деякі проблеми є в чотирьох містах, зокрема в Києві. Про це сьогодні заявив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко, повідомляє прес-служба міністерства.

"Україна готова технічно до проходження нового опалювального сезону. Майже на 100% готова соціальна інфраструктура. Почалися регламентні роботи і запуски у всіх котельнях", - сказав міністр.

Проблеми з підготовкою до опалювального сезону є у чотирьох містах: Коцюбинське Київської області, Сміла Черкаської області та Шепетівка Хмельницької області.

"Актуальним є питання і по місту Києву, де зараз відбувається передача цілісного майнового комплексу від "Київенерго"", - сказав Зубко.

Міністр висловив упевненість, що впродовж кількох наступних тижнів цей процес буде завершено, що "дасть можливість Києву повноцінно підготуватися до проходження опалювального сезону".

Нагадаємо, упродовж 2018 року енергооб'єкти київської комунальної власності були передані від "Київенерго" в управління комунального підприємства "Київтеплоенерго". При цьому "Нафтогаз" відмовився підписувати з ним договір на поставку газу доти, доки підприємство не визнає борги за пільговий газ, накопичені "Київенерго".

Результатом стала відсутність гарячої води у великої кількості споживачів і загроза зриву опалювального сезону. У ситуацію була змушена втрутитися центральна влада.

Згідно з планом, розробленим Кабміном, ідеться про мирову угоду між сторонами в суді. В рамках цього плану уряд вирішив виділити 730 млн гривень на погашення заборгованості з різниці в тарифах, а Київрада погодилася визнати 2,6 млрд гривень боргу (спочатку йшлося про 5 млрд гривень) за умови, що КП "Київтеплоенерго" отримує від "Київенерго" не тільки обов'язок, а й джерела для його погашення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram