ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ заборонило невакцинованим дітям відвідувати дитсадки і школи

Відповідний лист направлено в регіони.

МОЗ заборонило невакцинованим дітям відвідувати дитсадки і школи
Фото: hnb.com.ua

Міністерство охорони здоров'я України та Міністерство освіти і науки направили головам усіх обласних державних адміністрацій офіційний лист, в якому просять вжити заходів з проведення вакцинації дітей відповідно до вимог ВООЗ або не допускати невакцинованих дітей до навчальних закладів.

Про це повідомляє прес-центр МОЗ.

У міністерстві нагадали, що відповідно до закону, відвідувати державні навчальні заклади можуть тільки діти, які отримали щеплення за календарем профілактичних щеплень, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб").

Якщо у дитини є протипоказання, йому надається відповідна довідка. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.

Лікарсько-консультативна комісія може прийняти рішення про заборону відвідування дитиною без щеплень навчального закладу, наприклад, в разі ускладнення епідемічної ситуації. У таких випадках питання про форми отримання освіти такими дітьми вирішують місцеві органи освіти.

У МОЗ наголошують, що зараз в Україні спостерігається нестійка епідемічна ситуація з інфекційних хвороб, а захворюваність на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру. З початком навчального року ризик захворіти цими інфекціями збільшується, тому дуже важливо, щоб діти були вчасно щеплені згідно з календарем щеплень.

Якщо дитина пропустила вакцинацію за календарем, МОЗ радить звернутися до педіатра або сімейного лікаря, щоб надолужити пропущені щеплення.

Раніше повідомлялося, що в Україні зафіксовані випадки вродженого захворювання на кір.

Епідеміологи акцентують, якщо дитина пропустила першу або другу дози вакцини КПК за графіком, або батьки не пам'ятають, коли і які щеплення зроблені дитині, слід якомога швидше вакцинуватися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram