ГоловнаСуспільствоЖиття

Коли музика - біль

Родина Насті Касьян два роки тому жила у будинку навпроти столичного клубу “Atlas”. У 2016 і 2017 роках на даху будівлі, у клубі Roof, проводили концерти. Життя сім'ї з двома дітьми було нестерпним.

“Саундчеки були і вдень, події були і внизу. Після школи ми не могли ані читати, ані мультфільми дивитися, бо вікна виходили назовні - усе це бухкало. Ми один одного навіть не чули - доводилося перекрикувати. На вулиці теж гуляти було неприкольно, бо звук відбивався від будинків”, - пригадує Настя.

Через це родина переїхала на ВДНГ. Хоча і знала про музичний фестиваль Atlas Weekend, котрий проводять на початку липня, цей район обрала свідомо - через парк, де можна гуляти з дітьми. Цього року проблему вирішили так - на час фестивалю виїхали в інше місто.

Фото: kievvlast.com.ua

Натомість киянин Богдан Мирошников, чия квартира розташована у 800 м від ВДНГ, нікуди не поїхав.

“Будь-яку подію, яка там відбувається, я чую. І проблема не лише в Atlas Weekend, а й у тому, що на ВДНГ проходять масові заходи після 22:00. Коли “Зимова країна” влаштовувала нічні дискотеки, то заснути було неможливо. Я ніч не спав, бо музика припинилася о четвертій. Atlas Weekend - це вишня на торті беззаконності і халатності наших чиновників, ніхто не хоче розібратися”, - обурюється Богдан. Він навіть реєстрував петицію з пропозицією заборонити фестиваль та інші гучні заходи після 22:00, однак зібрала вона лише 232 голоси з 10 тисяч необхідних.

Скаржаться не лише місцеві жителі, а й пацієнти, які лікуються у медзакладах Голосіївського району. Національний інститут раку розташований у 1,5 км від ВДНГ.

Ольга Тишкевич саме у дні фестивалю лежала в інституті.

“Я пам\'ятаю, як після операції 5 липня прокинулась о 3:00 ранку від гучної музики. Шум був здебільшого вночі. Для когось з пацієнтів це дуже велика проблема. Лікуючись, у тих стінах уже важко знаходитись”, - розповідає Ольга Тишкевич.

Такі скарги не поодинокі. До Голосіївського управління поліції зверталися приблизно 160 разів. Писали скарги на фестиваль і до Голосіївської райдержадміністрації. Таких заяв РДА отримала 53 цього року, минулого - 18. Очільниця РДА Наталія Бондар каже, що багато скаржилися їй у соцмережах. Усе, що може зробити райадміністрація, - передати звернення до ВДНГ, Державного управління справами та Голосіївського управління Нацполіції з проханням контролювати шум. Бондар пояснює: ВДНГ - територія не районна, а державна. РДА жодним чином не впливає на заклад.

Після скарг місцевих жителів клуб Roof призупинив концерти і пообіцяв завершувати їх до 22:00. Зараз на даху виконавці починають виступи о 19, але місцеві пишуть, що закінчують не завжди вчасно.

Концерт в Roof, 22 серпня, 2018.
Фото: facebook/Roof
Концерт в Roof, 22 серпня, 2018.

Коли можна шуміти?

З 8:00 до 22:00, але у статті 24 закону “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” є багато виключень і уточнень.

З 22:00 до 08:00 заборонені гучний спів чи музика, крики, салюти. Ремонтні роботи можна проводити з 8-ої ранку до 21-ої. У святкові та неробочі дні шумний ремонт без згоди сусідів взагалі заборонений. Закон зобов'язує захищати від надмірного шуму перш за все житлові будинки, а також парки і зони відпочинку поблизу них, лікарні, інтернати тощо.

Що ж до винятків, то, очевидно, що занадто шумними можуть бути рятувальники під час ліквідації аварій, медики, надаючи невідкладну допомоги, поліцейські на завданні, пожежники, комунальники. Шуміти можна у звукоізольованому приміщенні, а також учасникам мітингів, демонстрацій та інших масових заходів, на які дала дозвіл місцева влада. Виняток зробили і для днів міст чи сіл, узгоджених спортивних змагань чи інших свят. Загалом місцева влада може зробити винятки для будь-якої події.

Допустимий рівень шуму залежить від часу, місця і населеного пункту. Норми, які зараз діють в Україні, були встановлені ще головним санлікарем СРСР у 1984 році. 

Наприклад, рівень шуму у квартирі не повинен перевищувати 55 дБ, а вночі – 45 дБ. Для порівняння, розмова - це зазвичай 35-40 дБ, а шум потягу у метро – приблизно 100 дБ.

Міська влада може “коригувати” ці норми. Наприклад, у столичних будинках шум не повинен перевищувати 40 ДБА в денний та 30 ДБА в нічний час. У кафе чи на концертах у Києві гучна музика дозволяється з 9:00 до 23:00 або з 9:00 до 19:00 - всередині житлового будинку.

Фото: demontag.com.ua

Якщо шум дістав

Для того, аби встановити, що шум дійсно перевищує норми, потрібно виміряти його рівень. Це можуть зробити за допомогою спеціальних приладів - “шумометрів” - працівники Держпродспоживслужби або лабораторних центрів МОЗ.

“Якщо ми не можемо самі провести замірювання шуму у квартирі, тоді залучається лабораторний центр МОЗ, і користуємося їхніми протоколами вимірювання, - розповідає начальник відділу санепідемнагляду Держпродспоживслужби Олексій Даниленко. - Якщо їхнє дослідження показує перевищення рівнів шуму, тоді ми, як орган нагляду, можемо перевірити суб'єкт господарювання і запропонувати, якщо буде встановлено, що шум пов'язаний з діяльністю цього суб'єкта, вжити відповідних заходів, у тому числі і шумоізоляцію”.

Таку перевірку Держпродспоживслужба може провести вдруге, аби перевірити, чи виконує заклад припис. Якщо не виконує, тоді звертаються до правоохоронців.

Так само заміряють шум і під час масових заходів. Якщо музика дійсно загучна, тоді Держпродспоживслужба пише листи і передає приписи місцевій владі, яка дозволяла захід і повинна контролювати дотримання санітарних норм.

До Держпродспоживслужби можуть звернутися і місцеві жителі, а може - і поліція, аби заміряти рівень шуму. За словами Даниленка, найчастіше звертаються громадяни.

У поліції є повноваження скласти протокол про адміністративні правопорушення (182 стаття Кодексу про адміністративні правопорушення). Але для цього спочатку представники Держпродспоживслужби чи лабораторного центру МОЗ повинні заміряти рівень шуму. Якщо шумометр покаже перевищення норми, тоді вже правоохоронці складуть протокол і порушника оштрафують.

Штраф складає від 85 до 255 гривень для людини і від 255 до 510 гривень - для підприємства. Якщо на порушника вдруге за рік складуть протокол, то суд може стягнути з нього від 255 до 510 гривень чи від 850 до 2500 - для підприємства і конфіскувати апаратуру, піротехніку чи інші предмети шуму.

Чому музичний фестиваль проходить у спальному районі?

Якщо коротко - бо Кличко дозволив. Про це в неофіційній розмові з журналісткою LB.ua говорить один зі співробітників фестивалю і вже офіційно пише у відповіді на запит поліція.

“У період часу з 03.07.2018 по 08.07.2018 року, згідно з дорученням Київського міського голови Кличка В.В. від 27.07.2018 року №24130, за даною адресою проводився музичний фестиваль Atlas Weekend”, - ідеться у відповіді на запит, підписаній начальником Голосіївського управління Нацполіції Олегом Волошиним.

На проведення фестивалю Київська міськрада виділила 3 мільйони гривень та продовжила час роботи транспорту. Організатори заявили, що фестиваль відвідали понад півмільйона людей. Згідно з розкладом, деякі виконавці виступали на Atlas Weekend після опівночі. Окрім того, на фестивалі працювала нічна сцена.

Знайти відповідального за гучну музику виявилося не так уже і просто. Кожен перекладає відповідальність.

Три роки поспіль фестиваль проходить на території “Експоцентру” (ВДНГ). ВДНГ підпорядковується Державному управлінню справами. Там у відповідь на наш запит зазначили, що у діяльність “Експоцентру” не втручаються: ВДНГ самостійно обирає, які заходи проводити і з ким укладати договори.

“Державне управління справами неодноразово доручало керівництву “Експоцентру” здійснювати постійний контроль за дотриманням установлених санітарних норм і правил під час проведення будь-яких заходів на його території, фіксувати порушення та вживати заходів для їхнього усунення”, - стверджує ДУС.

На ВДНГ ж кажуть, що контролюють дотримання санітарних норм, але за Atlas Weekend не відповідають.“Експоцентр” не є організатором фестивалю Atlas Weekend, а лише надає комлпекс послуг (робіт), необхідних для його проведення”, - ідеться у відповіді за підписом генерального директора “Експоцентру” Євгена Мушкіна.

У поліції пояснили, що фестиваль узгодив проведення з КМДА, тому саме міська влада і повинна контролювати дотримання правил. Протоколів за жодним із звернень не складали, бо перевищення шуму не зафіксували.

“Оскільки з Державної санітарно-епідеміологічної служби (очевидно, мається на увазі Держпродспоживслужба, - ред.) висновків щодо перевищення допустимих норм шуму до Голосіївського УП ГУНП України м. Києві не надходило..., провадження в справі про адміністративне порушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю”, - зазначили у поліції.

Олексій Даниленко із відділу санепідемнагляду Держпродспоживслужби пояснив, що за масові заходи повинна відповідати місцева влада, яка дає дозволи й узгоджує час. Також порадив звернутися до Київського лабораторного центру МОЗ. Там на запит LB.ua відповіли, що шумове навантаження не вимірювали під час фестивалю, бо не отримували скарг від місцевих жителів. Однак на замовлення організаторів фестивалю заміри робили за день до початку Atlas Weekend. 2 липня рівень шуму на проспекті Глушкова,1 складав 87-102Дб, що значно вище допустимих рівнів. Та не зрозуміло, чи це пов’язано з підготовкою до фестивалю.

У КМДА ж не вважають, що повинні відповідати за фестиваль, на якиий дають дозвіл.

“Відповідальність за дотримання вимог чинного законодавства під час проведення масових заходів покладається на його організаторів, а контроль здійснюють відповідні правоохоронні органи”, - відповів на запит LB.ua Віктор Галета, заступник директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА.

Виходить, що рівень шуму на Atlas Weekend не був заміряний через те, що ніхто не звернувся з відповідної скаргою до Держспоживслужби - ані КМДА, ані поліція, яка отримувала скарги від громадян, ані самі громадяни, які думали, що скаржитися потрібно саме в поліцію.

Отже, на майбутнє мешканцям міста, які не можуть спати через чергове музичне свято, варто звертатися до Держспоживслужби чи лабораторних центрів МОЗ напряму. Вони зафіксують перевищення рівнів шуму (якщо таке буде), і вже на підставі цих замірів поліція складе протокол й оштрафує організаторів, а КМДА змушена буде враховувати ці порушення, коли погоджуватиме проведення фестивалю. Що ж стосується поліції, то треба визнати, що у випадку з перевищенням рівня шуму сподіватися на неї марно.

LB.ua звертався за коментарем до організаторів фестивалю, однак прес-служба Atlas Weekend залишила без відповіді наш запит, хоча й відповідала іншим виданням, що всі запротокольовані виміри були “в межах допустимих норм”. Організатори вже оголосили дати наступного фестивалю - з 9 по 14 липня 2019 року. Місце незмінне - ВДНГ.

Діана БуцкоДіана Буцко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram