ГоловнаСуспільствоПодії

Померла 8-річна дівчинка, яка впала в кому після отруєння в таборі "Славутич" (оновлено)

За життя дитини лікарі боролися кілька місяців.

Померла 8-річна дівчинка, яка впала в кому після отруєння в таборі "Славутич" (оновлено)
Маргарита Лукашук
Фото: Україна молода

Уночі, 12 вересня, після тривалої коми у відділенні гострих інтоксикацій "Охматдиту" померла восьмирічна Маргарита Лукашук, яку було госпіталізовано в липні після отруєння в таборі "Славутич" у Київській області.

Про це повідомляє ТСН із посиланням на прес-службу "Охматдиту".

Дівчинку з ознаками розладу травлення, загальною слабкістю, блювотою в лікарню ввечері 2 липня привезла мама.

"Потім у дитини різко погіршився стан уже під час огляду лікарями, вона втратила свідомість, а десь близько 20:40 у неї почалися судоми. Її перевели в реанімаційне відділення, підключили до апарату штучної вентиляції легенів. Викликали реанімаційну бригаду, вона приїхала о 5-й ранку 3 липня. На цей момент дівчинка мала серцеву та легеневу недостатність і перебувала в комі другого ступеня", - розповів голова КОДА.

Оновлення. Адвокат сім'ї Лукашук, Оксана Соколовська, на своїй сторінці в Фейсбуці навела низку процесуальних порушень, допущених під час розслідування отруєння дитини, а тепер уже - і загибелі дівчинки.

"Перше, що впало в очі, відсутність у кримінальному провадженні документів, що підтверджують причинно-наслідковий зв'язок між захворюванням (відправлення) та діагнозом дитини - запалення головного мозку. ... Органом досудового слідства є прокуратура Переяслав-Хмельницького відділу Бориспільської місцевої прокуратури та слідчий відділ Нацполіції того ж Переяслава. Процесуальні дії проводилися дуже коряво і з грубими порушеннями права на захист; усі докази по справі фактично знищені (спеціально або безграмотно - покаже слідство); судово-медична експертиза Лукашук Маргарити (обов'язкова в такому випадку) проведена також не була; висновки слідчих суддів Переяслав-Хмельницького суду не виконуються органом ДС; досі не відібрані пояснення у посадових осіб оздоровчого закладу «Славутич», а також медичного персоналу табору", - пише Соколовська.

За словами адвоката, з місця події не вилучені навіть медичні документи дітей, які перебували в таборі і в зв'язку з отруєнням були переведені а ізолятор табору; не перевірені документи щодо офіційного працевлаштування осіб, які перебували на території табору, і не ідентифіковані всі особи, причетні до отруєння дітей.

"Органом досудового слідства створені всі необхідні умови для ухилення від відповідальності осіб, причетних до скоєння кримінального провадження, передбаченого ст. 325 КК України (порушення санітарних норм і правил щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням)", - написала адвокат.

Нагадаємо, 2 липня в приватному таборі "Славутич" у Переяслав-Хмельницькому районі сталося масове отруєння дітей, які приїхали на підготовку до змагань з гімнастики. Всього постраждали 12 дітей.

З'ясувалося, що 30 червня, згідно з меню, 226 дітям закладу на підвечірок видали йогурти з наповнювачем "Злаки" і з лактулозою місцевого виробника, термін споживання яких закінчувався 1 липня. Під час епідрозслідування встановлено, що тренери вилучили у вихованців 26 йогуртів і зберігали їх без дотримання відповідного температурного режиму в своїх кімнатах і повернули дітям для вживання через добу.

Восьмирічну Маргариту доставили в центральну районну лікарню в стані сильного зневоднення тільки вранці 3 липня. Під час огляду в неї почалися судоми, після чого вона впала в кому і була госпіталізована в реанімацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram