ГоловнаСуспільствоПодії

У МінТОТ розповіли хронологію аварії на заводі "Титан" у Криму

Аварія сталася в два етапи.

У МінТОТ розповіли хронологію аварії на заводі "Титан" у Криму
Фото: http://www.svobodnaya.odessa.ua

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак розповів хронологію аварії на заводі "Титан" у Криму.

"Завод зупинили. У нас є підозри, що з 23-го на 24-те (серпня), - це вже наше міністерство, - сталася аварія на заводі, що призвело до першого викиду цих речовин. Це була перша аварія, вона сталася вночі", - розповів він в ефірі 112 каналу.

Другий етап, за його даними, стався в ніч з 5-го на 6-те вересня.

"Є такі самі підозри, з 5-го на 6-те вночі (відбувся) другий етап такої самої аварії. Ми не маємо доступу до окупованої території. Закон забороняє", - зазначив він.

Також, за його даними, в період з першої до другої аварії норми шкідливих речовин у повітрі, воді та ґрунті не перевищували норму.

"Кордон проходить фактично по цьому кислотонакопичувачу, де стояли і наші прикордонники, і наші екологи, і все це вимірювалося. І хочу вам сказати, що з 24-го, 25-го і до 6 вересня норми шкідливих речовин у повітрі, воді та ґрунті не відрізнялися від нормальних, вони були в межах чинних норм. І лише 6-го вони не стали вищими за норму, вони почали рости. Щоб убезпечити дітей, було ухвалено рішення вивезти їх", - наголосив Гримчак.

Крім того, заступник міністра ще раз наголосив, що завод станом на 9 вересня вже не працював.

"Ми публікували знімки заводу до 9 вересня, які показують, що труби не димлять, кількість промислового транспорту зменшилася, особистого транспорту людей, які працюють на цьому заводі, теж зменшилася. Роботи фактично зупинені, завод стоїть", - сказав він.

Нагадаємо, у місті Армянську на півночі анексованого Криму стався викид в атмосферу речовини невідомого походження. На металевих предметах, дахах будинків, на листі дерев утворився маслянистий наліт, що має жовтуватий відтінок. Спочатку представники окупаційної влади не визнавали проблеми, однак 4 вересня "кримська влада" вперше заявила, що гранично допустима концентрація сірчистого ангідриду в Армянську та прилеглих селищах перевищила норму.

Дітей евакуювали, місцевих жителів закликали якнайменше часу проводити на відкритому повітрі. У результаті викиду хімікатів в анексованому Криму на материкову частину України виїхали 59 осіб.

Також повідомлялося, що через викиди хімікатів постраждав 61 український прикордонник. Повідомляється, що п'ятьох з них госпіталізували, зараз вони перебувають в Одеському клінічному госпіталі ДПСУ.

Раніше правоохоронці назвали три версії викидів в окупованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram