ГоловнаСуспільствоВійна

Геращенко: Україна "глушить" російські канали у 180 населених пунктах на Донбасі

Система "Серпанок" є останнім напрацюванням українських військових і волонтерів.

Геращенко: Україна "глушить" російські канали у 180 населених пунктах на Донбасі
Ирина Геращенко
Фото: Iryna Gerashchenko\Facebook

Нова українська система блокування російських пропагандистських каналів "Серпанок" покриває 180 населених пунктів поблизу лінії зіткнення на Донбасі. Про це повідомила перший заступник Голови Верховної Ради, представник гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook після поїздки в Авдіївку.

"Донецька 300-метрова телевежа була посилена російськими кураторами новими передавачами і системами, і майже 20 російських пропагандистських каналів і ТБ-смітників бойовиків були присутні в мережах прифронтових міст і селищ", - написала Геращенко.

За її словами, система "Серпанок" є останнім напрацюванням українських військових і волонтерів.

"На екрані мерзенні пики пропагандистів з'являються в рапіді, слів не розібрати. "Серпанок" вже покриває 180 населених пунктів поблизу лінії зіткнення", - наголосила Геращенко.

Геращенко також повідомила, що блокуються ворожі FM-станції.

"Хлопці винайшли спосіб блокувати ворожі FM-станції, і ми з цікавістю переконалися, що таки працює... І це дуже важливий крок в умовах інформаційної війни", - наголосила перший віце-спікер.

Крім того, Геращенко зазначила, що окремі українські медіа, які транслюються у прифронтовій зоні, ведуть відверту антидержавну пропаганду.

"Місцеві жителі і, особливо військові, нам ставили жорсткі запитання про так звані українські медіа, які несуть цю антиукраїнську отруту в ефірі, руйнуючи країну зсередини... І дійсно, коли наша армія захищає наші кордони, то військові мають право поставити запитання, чому люди, які називають себе журналістами або експертами, ведуть відверту антидержавну пропаганду, і на те немає ради і реакції. Хороші запитання і для Нацради і профільного комітету з питань ТБ і радіо у ВР", - написала Геращенко.

Вона також поінформувала, що під час візиту українські парламентарі відвідали 92 батальйон, якому передали українську бібліотеку і обговорили службу жінок-контрактників. Народні депутати також зустрілися з керівником пошукової групи цивільно-військової співпраці, підполковником Юрієм Іващенком, з яким обговорили роботу з пошуку зниклих безвісти військових.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в підконтрольному владі Мирнограді представлені російські і сепаратистські телеканали. Сигнал таких каналів, імовірно з непідконтрольної владі території, поширюється в цифровому ефірному форматі Т2.

У квітні в Донецькій області почала роботу державна система протидії "антиукраїнському мовленню та російській інформаційній агресії", яка повинна блокувати сигнал російських і сепаратистських теле- і радіоканалів на підконтрольній владі території.

Тривалий час система працювала в тестовому режимі. Її основний радіус дії - так звана сіра зона в районі лінії розмежування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram