ГоловнаСуспільствоПодії

У Міноборони заявили, що причиною викидів у Криму стало влучення снаряда

Напередодні військові РФ проводили стрільби в районі розташування відстійників титанового і содового заводів.

У Міноборони заявили, що причиною викидів у Криму стало влучення снаряда
Дмитрий Гуцуляк
Фото: Скриншот видео

Головне управління розвідки Міністерства оборони України вважає, що причиною хімічних викидів на півночі окупованого Росією Криму стало влучення снарядів у технологічні ємності під час тренувань підрозділів збройних сил РФ.

Про це повідомив на брифінгу речник Міноборони Дмитро Гуцуляк, передає "Інтерфакс-Україна".

"За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони, 13-19 серпня цього року під час тренувань з прикриття адміністративного кордону з Херсонською областю підрозділи ЗС РФ проводили стрільби в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів. Унаслідок влучень снарядів зазначені об'єкти були пошкоджені, що призвело до істотного погіршення екологічної ситуації на всій півночі окупованого Криму", - повідомив Гуцуляк.

Він також заявив, що російське окупаційне командування намагається приховати масштаб екологічної проблеми і уникнути відповідальності за її виникнення, поширюючи в ЗМІ перекручені повідомлення про реальний стан екологічної небезпеки в Криму.

Нагадаємо, після викиду невідомої речовини в ніч на 24 серпня на півночі окупованого Криму жителі Армянська почали масово скаржитися на погіршення самопочуття і їдкий запах.

4 вересня окупаційна влада Криму оголосила, що концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі півострова перевищила допустиму норму, у зв'язку з цим на два тижні роботу заводу "Кримський титан" припинено. За їхніми заявами, причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова є випаровування вмісту кислотонакопичувача, який використовував "Кримський титан".

В Армянську на два тижні оголосили канікули, а дошкільнят з батьками і школярів "з профілактичною метою" відправлять на відпочинок у кримські санаторії.

Голова МЗС України Павло Клімкін заявив про загрозу екологічної катастрофи в Криму, а голова Меджлісу Рефат Чубаров закликав звернутися в Організацію боротьби з хімічною зброєю з проханням провести моніторинг ситуації на території заводу "Кримський титан", де стався викид хімікатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram