ГоловнаСуспільствоЖиття

Почався суд над одеськими підривниками, що діяли в 2014-2015 роках

Четверо учасників групи за півроку вчинили в місті не менш як 10 вибухів.

Почався суд над одеськими підривниками, що діяли в 2014-2015 роках
Фото: Думская

Приморський райсуд Одеси почав слухання кримінальної справи диверсантів, які вчинили протягом 2014-15 років серію вибухів у місті, отримуючи з Росії та Донбасу завдання і вибухівку. Про це повідомляє "Укрінформ".

Обвинувальний акт щодо скоєних чотирма підсудними злочинів оголосив прокурор Дмитро Рекеда.

"Досудовим слідством встановлено, що підсудні Олександр Шевцов, Ігор Удовенко, Євген Подмазко і Катерина Фотєва причетні до вчинення низки вибухів у Одесі. Метою групи проросійських терористів, діяльність яких координували з-за кордону, були підриви приміщень волонтерських організацій, проукраїнських партій, адмінбудівель та залізничних комунікацій", - зазначив Рекеда.

Підсудних звинувачують за трьома статтями: терористичний акт, вчинений повторно або групою осіб за попередньою змовою; створення терористичної групи чи терористичної організації; незаконне виготовлення або переробка вогнепальної зброї чи незаконне виготовлення вибухових речовин і пристроїв.   

Згідно з обвинувальним висновком, один з одеських "антимайданівців", Шевцов, очолив агентурну групу після поїздки влітку 2014 року до Москви, де отримав завдання і повернувся для реалізації плану залякування мирного населення Одеси.

Диверсант організував групу в складі Владислава Риживанова, Фотєвої, Удовенка і Подмазка, з Донбасу в Одесу були доправлені вибухові речовини, боєприпаси та набої, які Риживанов переробляв на вибухові пристрої. Протягом жовтня 2014 року - березня 2015 терористична група під керівництвом Шевцова вчинила 14 терактів, а під час підготовки 15-го вибуху правоохоронці викрили терористів. Чотирьох із них у березні-квітні затримали, а виробник вибухових пристроїв устиг втекти до Росії.

Санкція ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу України, яку інкримінували чотирьом підсудним, передбачає позбавлення волі на термін від 8 до 15 років.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram