ГоловнаСуспільствоОсвіта

У Криму не залишилося жодної школи з українською мовою навчання, - ЗМІ

Російська влада анексованого півострова звела до мінімуму кількість годин кримськотатарської та української мов.

У Криму не залишилося жодної школи з українською мовою навчання, - ЗМІ
Фото: www.048.ua

У анексованому Криму з 16 шкіл з кримськотатарською мовою навчання залишилося сім, а з семи українських шкіл - жодної, повідомляє Крым.Реалии.

"За офіційними даними так званого Міністерства освіти, науки і молоді Криму в 2017/2018 роках функціонує 7 муніципальних освітніх установ з кримськотатарською мовою навчання, 4 - з російською та кримськотатарською мовами навчання і п'ять освітніх установ, що змінили статус школи кримськотатарської мови навчання на загальноосвітні заклади. Тобто, без визначення мови навчання", - розповів член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

За офіційними даними так званого, за словами активіста, Українського культурного центру в Криму, Леоніда Кузьміна, ще гірше йдуть справи з вивченням української мови.

"З 7 українських шкіл, які були до моменту окупації Криму, не залишилося жодної. Всі школи переведені на російську або на змішаний мову навчання, де є класи з українською мовою навчання. Але більшість класів з російською мовою навчання. Яскравий приклад це українська гімназія в Сімферополі", - сказав Кузьмін.

Російська влада анексованого Криму звела до мінімуму кількість годин кримськотатарської та української мов в загальноосвітніх школах. Про те, що влада позбавляє кримських татар можливості вивчати рідну мову в школах, заявляли представники Меджлісу кримськотатарського народу.

При цьому стаття 10, яка прийнята на півострові після анексії півострова, "Конституції Республіки Крим" надає статус державної кримськотатарській, українській та російській мовам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram