ГоловнаСуспільствоЖиття

Балух привітав українців з Днем Прапора та Днем Незалежності

Політв'язень кримчанин написав листа співвітчизникам.

Балух привітав українців з Днем Прапора та Днем Незалежності
Владимир Балух (архив)
Фото: facebook.com/crimeahrg

Українець Володимир Балух, який голодує 158 днів у кримському СІЗО, привітав співвітчизників з Днем національного прапора і з Днем Незалежності України.

Його лист опублікував у Фейсбуці заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

"Вітаю всіх, хто любить Україну! Міцного здоров'я і ангелів-хранителів усім, хто тримає її на своїх плечах: українське військо, українське духовенство, українське громадянське суспільство! Сердечно дякую всім однодумцям за щастя відчувати себе членом великої родини, яка керується ідеалами Правди, Честі і Гідності", - йдеться в листі.

Балух нагадав, що Україна дорого заплатила за свою незалежність - "втраченими і покаліченими долями мільйонів синів і дочок рідної землі". На його думку, про ці жертві необхідно пам'ятати і "наполегливо працювати", щоб вони не виявилися марними.

"Справа нашої честі - дбайливо берегти історичну пам'ять про цю святу жертовність і наполегливо працювати, щоб вона не виявилася марною. Саме зараз, коли Україна змушена відбивати черговий шовіністичний напад сусіда-імперіаліста, вважаю вкрай важливим докладати максимум зусиль, щоб зміцнити єдність суспільства, церкви і держави", - наголосив політв'язень.

"Будемо ж гідними нащадками життєвої мудрості своїх предків, тому що "козацькому роду нема переводу", - додав він.

Нагадаємо, ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники російської спецслужби стверджували, що нібито знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Окупаційний суд визнав Балуха винним у зберіганні боєприпасів і засудив його до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4600 гривень).

Захист Балуха і правозахисники переконані, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який він вивісив на своєму будинку.

У липні 2018 року той самий суд засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів у другій кримінальній справі - про дезорганізацію роботи ізолятора тимчасового утримання. Цю справу проти Балуха порушили через заяви начальника СІЗО в селищі Роздольне Валерія Ткаченка, який заявив, що Балух його нібито побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це Ткаченко напав на нього.

19 березня 2018 року Балух оголосив голодування, якого дотримується досі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram