ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

З 1 вересня в Києві зміниться робота "швидкої допомоги"

Усі виклики надходитимуть на 103, а диспетчер визначить, відправляти "швидку" чи "невідкладну допомогу".

З 1 вересня в Києві зміниться робота "швидкої допомоги"
Фото: Макс Требухов

З 1 вересня в Києві зміниться робота "швидкої" медичної допомоги. Бригади "швидкої" переходять у підпорядкування Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, повідомила директор Департаменту охорони здоров'я Валентина Гінзбург.

У КМДА вважають, що нововведення позитивно позначаться на якості медичної допомоги та зручність її отримання.

"Щоб викликати додому невідкладну допомогу, достатньо буде набрати єдиний і добре відомий усім номер 103. Таким чином, відпадає необхідність дізнаватися і пам'ятати семизначний номер "швидкої" свого району, а натомість з'являється контроль за викликом уже на етапі його отримання. Адже відомо, що ведеться аудіозапис усіх розмов з диспетчером Центру екстреної медичної допомоги, а номер абонента автоматично ідентифікується. Тому ми сподіваємося суттєво знизити кількість скарг киян з приводу некоректності медиків або того, що виклик відмовлялися приймати", - сказала Гінзбург.

"По-друге, всі виклики буде приймати фахівець, який здатний миттєво зорієнтуватися: насправді вам потрібна "невідкладна допомога" чи до вас необхідно направити "швидку". Так кияни отримуватимуть медичну допомогу вчасно і саме ту, яка їм потрібна", - сказала Гінзбург.

Невідкладну медичну допомогу, відповідно до договорів про медичне обслуговування населення, здійснюють Центри первинної медико-санітарної допомоги з 08:00 до 20:00 в будні і з 09:00 до 15:00 у вихідні та святкові дні.

Нагадаємо, в рамках реформи охорони здоров'я під екстрену медичну допомогу підпадають невідкладні стани пацієнта: раптова непритомність, розлади дихання, болі в ділянці серця, кривава блювота, кровотечі, а також усі види травм, включаючи ДТП, стихійні лиха й аварії на виробництві. У таких ситуаціях медики повинні приїжджати за викликом за 8 хвилин. У разі, якщо стан здоров'я не загрожує життю людини, наприклад, загострення хронічного захворювання, простуда або підвищена температура, на виїзд відправляється бригада "швидкої" допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram