ГоловнаСуспільствоЖиття

Тука: 31% переселенців не знають, що мають право брати участь у виборах

"Це абсолютна й відверта соціальна криза в середовищі переселенців. І жах".

Тука: 31% переселенців не знають, що мають право брати участь у виборах
Фото: Фарватер

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука вважає, що нині в середовищі внутрішньо переміщених осіб - абсолютна соціальна криза через недовіру до виборів.

Про це він заявив на прес-конференції, передає кореспондент LB.ua.

"Я більш як  два роки особисто працюю над поверненням прав голосування внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це надзвичайно важливо. Але останні цифри опитування, м'яко кажучи, неприємні. 31% наших ВПО по суті не знають, що мають право брати участь у виборах в Україні. Мені складно уявити, як таке взагалі може бути", - сказав Тука.

Ще один тривожний показник, за його словами, - коли станом на червень 2018 року фактично 24% переселенців не довіряють лідерам громадської думки і не вірять у вибори взагалі.

"Це абсолютна й відверта соціальна криза в середовищі переселенців. І жах", - наголосив Тука. 

Водночас, зазначив він, 16% переселенців не знають як голосувати, а 11% - ніколи не голосували й не брали участі у виборах, а також не планують цього робити в майбутньому.

"Ми два роки тому підготували законопроект про повернення прав участі у виборах для наших переселенців. Два роки цей закон лежить у комітеті парламенту і не розглядається навіть у першому читанні... Але я впевнений, що ми будемо дотискати цей законопроект", -  сказав заступник міністра.

Нагадаємо, представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні та Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб у червні 2018 року провело чергове опитування ВПО, у ході якого було опитано понад 2400 респондентів з усіх областей України.

Так, за даними опитування, майже 60% переселенців - безробітні. Труднощі із працевлаштуванням виникають у них через низькі зарплати, дефіцит вакансій, наявність статусу ВПО або через вік.

Раніше МОМ також повідомляла про погіршення фінансового становища переселенців.Тоді чверть опитаних домогосподарств ВПО мали середньомісячний дохід до 3 тис. грн.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram