ГоловнаСуспільствоЖиття

Майже 60% переселенців - безробітні, - МОМ

Труднощі з працевлаштуванням виникають через низькі зарплати, дефіцит вакансій, наявність статусу ВПО або вік.

Майже 60% переселенців - безробітні, - МОМ
архивное фото
Фото: Донецький прес-клуб

Ситуація з працевлаштуванням і доходами тимчасово переміщених осіб продовжує погіршуватися. Про це на прес-конференції заявила координатор програми надзвичайних ситуацій і стабілізації Представництва МОМ в Україні Естер Руїз де Азуа, передає кореспондент LB.ua.

"У результаті військового конфлікту, який триває в Україні вже п'ятий рік, зареєстровано 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО) ... Дані останнього раунду соцопитування показують погіршення ситуації в сфері працевлаштування ВПО. На червень 2018 року працевлаштовані тільки 42%, що відображає зниження рівня зайнятості на 6% порівняно з березнем поточного року", - заявила вона.

За її словами, респонденти відзначають труднощі з працевлаштуванням через низькі зарплати, дефіцит вакансій, наявність статусу ВПО або вік.

Середній дохід тимчасово переміщених осіб при цьому продовжує знижуватися з грудня 2017 року.

"На червень 2018 року він зменшився до менш ніж 2100 грн або 77 доларів на місяць. Для порівняння: фактичний прожитковий мінімум, розрахований Міністерством соцполітики, в червні зріс до 3300 грн", - зауважила вона.

Це, вважає Естер Руїз де Азуа, змусило 19% переселенців повернутися на початкові місця проживання.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, своєю чергою, зазначив, що серед ВПО існує думка про наявність державної політики, яка спрямована на повернення таких людей на місця проживання. 

"Але це абсолютно не так. Зі свого боку ми максимально намагаємося зробити все для захисту наших ВПО. На жаль, дуже часто незахищені верстви населення, в тому числі це наші внутрішні переселенці, стають жертвами популізму. Особливо це спостерігається напередодні виборів", - вважає він.

Нагадаємо, МОМ і в травні доповідала про погіршення фінансового стану ВПО за останні три місяці. Тоді чверть опитаних домогосподарств ВПО мали середньомісячний дохід близько 3 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram