ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія готується до військово-економічної блокади Азовського моря, - Турчинов

Секретар РНБО відвідав Широкине.

Росія готується до військово-економічної блокади Азовського моря, - Турчинов
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Військово-політичне керівництво Російської Федерації розглядає Азово-Чорноморський регіон як важливий плацдарм для своєї подальшої експансії.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

Секретар РНБО відвідав зону проведення операції Об'єднаних сил, де він перевірив готовність до протидії російській агресії на півдні країни, а також організацію берегової оборони та захисту узбережжя Азовського моря.

Турчинов заявив, що нарощування військової присутності РФ поєднується з "грубим порушенням міжнародного морського права в Азовському морі, що виявляється, зокрема, в незаконному будівництві Керченського моста і зростанні кількості інцидентів із затриманням російськими військовими вітчизняних і іноземних суден".

"Ми бачимо спроби РФ фактично почати військово-економічну блокаду Азовського узбережжя України", - сказав він.

Одним з найбільш загрозливих напрямків, за його словами, залишається Маріупольський, де не виключають проведення ворогом і сухопутних, і морських десантних операцій уздовж Азовського узбережжя.

rnbo.gov.ua
rnbo.gov.ua

Секретар РНБО обговорив з командуванням Військово-Морських сил ЗСУ питання створення в Азовському морі корабельно-катерної групи ВМС. Також під час перебування в Маріупольському порту Турчинов визначив з керівництвом Держприкордонслужби комплекс завдань для техзабезпечення і посилення захисту південного кордону.

Турчинов побував на передових позиціях українських військових у Широкиному й обговорив з керівництвом 36-ї окремої бригади морської піхоти бойові завдання для надійного захисту південного флангу лінії зіткнення.

Фото: rnbo.gov.ua

"Українські військові гідно виконують поставлені перед ними завдання, надійно захищаючи південь України, і здатні адекватно протидіяти військовим провокаціям РФ", - підсумував секретар РНБО.

Нагадаємо, з другої половини квітня російські прикордонники почали оглядати іноземні судна, які йдуть в/з українських портів. За даними Міністерства інфраструктури, станом на 16 липня кількість затриманих для огляду російськими прикордонниками суден становила 148.

У липні в Одеській і Миколаївській областях пройшли щорічні українсько-американські навчання "Сі Бриз-2018", темою яких було "Проведення національної морської операції з безпеки в кризовому регіоні". Після початку навчань МЗС Росії заявило, що розглядає їх як "спробу спровокувати напруження" на південному сході України і в Чорному морі.

Напередодні Турчинов обговорив з послом Великобританії Джудіт Гоф загострення ситуації в Азовському морі у зв'язку з нарощуванням там військової присутності РФ. У цьому контексті він висловив переконання, що українські Об'єднані сили готові адекватно реагувати на будь-які провокації. Також Турчинов висловив надію, що парламент ухвалить законопроект "Про національну безпеку".

Раніше президент Порошенко також обговорював загрози, які РФ створює в Чорному й Азовському морях, на саміті "Україна-ЄС".

Азовське море, згідно з договором від 2004 року між Україною і РФ про співпрацю в Азовському морі і Керченській протоці, є морем внутрішнього користування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram