ГоловнаСуспільствоЖиття

Інститут національної пам'яті просить скасувати заборону на копіювання архівних документів

Мін'юст і Держархів ввели жорсткі обмеження на роботу з документами в червні цього року.

Інститут національної пам'яті просить скасувати заборону на копіювання архівних документів

Український інститут національної пам'яті просить Міністерство юстиції та Державну архівну службу скасувати обмеження можливості громадян копіювати архівні документи.

Про це повідомляє прес-служба інституту.

Йдеться про наказ Мін'юсту від 27 червня, яким змінено порядок користування документами Національного архівного фонду. Тепер в архівах заборонено копіювання власними технічними засобами документів великих форматів (більш ніж А4) і справ з товщиною корінця більш ніж 4 см, а також берестяних грамот, документів на пергаменті, рукописів, стародруків, документів з згасаючим або слабоконтрастним текстом, документів, виконаних аквареллю, гуашшю, олівцем, вугіллям, архівних фондів і колекцій у повному обсязі.

Мін'юст також обмежив копіювання тільки безконтактними мобільними копіювальними технічними засобами без штативів і знімних об'єктивів.

"Обмеження в копіюванні позбавляють громадян можливості детально досліджувати історію своєї сім'ї або населеного пункту, заважають пізнанню українцями свого минулого. А саме відсутність знань про минуле використовує зараз російська пропаганда для поширення нових або утримання старих радянських міфів, які розколюють українське суспільство", - наводяться в повідомленні слова керівника інституту Володимира В'ятровича.

Інститут нацпам'яті надіслав листи в Мін'юст і Держархівслужбу з проханням відновити можливість громадянам копіювати архівні документи.

Нагадаємо, раніше директор УІНП Володимир В'ятрович заявив, що в Україні майже завершена декомунізація: перейменовано близько тисячі населених пунктів, знесено близько 2,5 тис. пам'яток, пов'язаних з тоталітарним режимом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram