ГоловнаСуспільствоЖиття

Діти з волинського притулку поскаржилися омбудсмену на побиття і домагання (оновлено)

17 травня у притулку зникла дитина, її досі не знайшли.

Діти з волинського притулку поскаржилися омбудсмену на побиття і домагання (оновлено)
Фото: zik.ua

У місті Рожище Волинської області у десятьох вихованців притулку для дітей, які потрапили у складні життєві обставини, виявили сліди побиття, троє дітей заявили про сексуальні домагання з боку керівництва установи. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова на своїй сторінці у Фейсбуці.

У притулку перебувають 33 дитини віком від 3 до 18 років.

"Дітки розповіли, що сам директор і його брат, який працює черговим з режиму, їх б'ють і ображають нецензурними словами. Дівчата повідомили, що брат директора чіпав їх за різні частини тіла", - написала Денісова.

За словами омбудсмена, діти скаржилися виховательці, але та відмахнулася і сказала, що вони все вигадують.

До притулку вже скеровані співробітники поліції, очікуються співробітники прокуратури, а губернатор області шукає інше місце, куди можна перевести постраждалих дітей.

Денісова зазначила, що жоден із співробітників притулку не повідомив правоохоронцям про те, що відбувається, тому діти не можуть залишатися в такому оточенні.

"Як з'ясувалося, директор установи вже був у розробці правоохоронних органів після зникнення дітей", - написала омбудсмен.

Оновлення. Прокуратура розпочала розслідування повідомлень про насильство щодо неповнолітніх вихованців у дитячому притулку м. Рожище. Про це повідомив спікер ГПУ Андрій Лисенко у Facebook.

"Сьогодні, 2 серпня, Маневицька місцева прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом застосування фізичного насильства до вихованців працівниками комунальної установи "Притулок для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації", що в селищі Рожище, за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, а також за фактом неналежного виконання службових обов'язків працівниками цього закладу щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх, що спричинило істотну шкоду здоров'ю, за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 137 КК України", - повідомив він.

Зараз прокурори і слідчі проводять першочергові слідчі дії, опитують вихованців притулку, а також осіб, які можуть бути причетні до злочинних дій щодо дітей.

Оновлення 22:44. Керівника притулку в місті Рожище Волинської області відсторонили від посади після повідомлень про побиття дітей, йому обирають запобіжний захід, повідомила Людмила Денісова.

За словами омбудсмена, постраждалих дітей доставляють в лікарню для тілесного огляду та фіксації тілесних ушкоджень.

"Що стосується інших, то їх залишать на місці. Для них буде створене безпечне середовище - там цілодобово чергуватимуть співробітники Національної поліції і служби у справах дітей. Попередньо три тижні, за необхідності цей термін буде продовжено", - повідомила Денісова.

Омбудсмен зазначила, що це не перший інцидент у закладі - 17 травня там зникла дитина, однак директор повідомив про це правоохоронцям лише 11 липня. Дитину досі не знайшли.

Нагадаємо, раніше цього тижня голова Національної поліції України Андрій Крищенко заявив про необхідність створити відкритий реєстр педофілів та злочинців, пов'язаних з торгівлею людьми. Такий реєстр дозволив би українським та іноземним правоохоронцям заздалегідь відстежувати пересування осіб з кримінальним минулим і, можливо, запобігати злочинам проти дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram