ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова "Укроборонпрому" заявив, що альтернативи мінометам "Молот" для ЗСУ немає

Павло Букін переконаний, що необхідно дочекатися підсумків розслідування трагедії на Рівненському полігоні.

Голова "Укроборонпрому" заявив, що альтернативи мінометам "Молот" для ЗСУ немає
Фото: ukr.media

Голова "Укроборонпрому" Павло Букін переконаний, що на сьогодні альтернативи 120-міліметровим мінометам "Молот" для постачання Збройним Силам немає.

Про це він заявив в ефірі "112 каналу" в п'ятницю.

"На сьогодні альтернатив мінометам "Молот" у нас немає. У кожнім разі його потрібно робити і потрібно його використовувати в ЗСУ", - сказав Букін.

Він також зазначив, що висновки про доцільність подальших постачань в армію нового артозброєння можна робити тільки після розслідування причин трагедії на полігоні в Рівненській області.

Нагадаємо, сьогодні вранці під час навчань з бойовою стрільбою на Рівненському полігоні розірвався міномет "Молот". У результаті троє військовослужбовців загинули, дев'ять отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степанові Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Вікторові Муженку доповісти про підсумки розслідування інциденту наступного тижня, а також розпорядився призупинити використання цих мінометів у зоні АТО.

Український 120-міліметровий міномет "Молот" створено на основі радянського міномета 2Б11. Він оснащений сучасним прицілом MUM 706M, має спеціальний запобіжник на дульній частині від подвійного заряджання. Вага в бойовому положенні - 210 кг. Скорострільність - 12 пострілів за хвилину, дальність ураження ворожих цілей - понад 7 км.

Постачання "Молотова" в армію розпочали в березні 2016 року. За цей час було поставлено кілька сотень мінометів.

Зазначимо, що це не перший вибух "Молота", який призвів до жертв серед військових. Зокрема, в липні 2016 року в результаті вибуху міномета на полігоні "Широкий Лан" у Миколаївській області загинули дві людини.

За даними волонтера Ольги Решетилової, координаторки Медійної ініціативи за права людини, після цього від розриву "Молотов" загинули щонайменше 12 осіб.

30 березня 2017 року в Авдіївці в результаті вибуху міномета "Молот" загинуло троє бійців АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram