ГоловнаСуспільствоВійна

В Італії починається судовий процес проти Віталія Марківа

Колишнього бійця Нацгвардії звинувачують у загибелі трьох іноземців під Слов'янськом.

В Італії починається судовий процес проти Віталія Марківа
Фото: фотопроект "Если бы не война"

У п'ятницю, 6 липня, в італійській Павії починається судовий процес у справі бійця Національної гвардії України Віталія Марківа. Про це повідомляє Радіо Свобода.

29-річного українця звинувачують у причетності до загибелі на Донбасі італійського фотографа Андреа Роккеллі, російського перекладача Андрія Миронова і в спробі вбивства французького фоторепортера Вільяма Ругелона. Співробітники ЗМІ і перекладач потрапили під обстріл 24 травня 2014 року біля Слов'янська Донецької області.

Перше засідання, на якому почнуть розглядати справу по суті, пройде у відкритому режимі. Адвокати українця припускають, що в липні відбудеться лише декілька засідань, після чого процес продовжиться вже восени.

Українець відкидає всі звинувачення і свою причетність до загибелі Роккеллі та Миронова. А його захисник Раффаеле делла Валле називає звинувачення безпідставними, а слідство - упередженим.

Віталій Марків перебуває під вартою вже рік - 30 червня 2017 року його затримали в аеропорту Болоньї. Місцева прокуратура звинувачує Марківа в "умисному вбивстві з міномета" італійського фотографа Андреа Роккеллі 24 травня 2014 року поблизу окупованого на той час Слов'янська.

ГПУ стверджує, що Марків не міг цього зробити, оскільки на озброєнні Нацгвардії тоді взагалі не було мінометів. Також у ГПУ нагадали, що в той час згадану територію не контролювала українська влада, і Роккеллі перебував у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.

Італійська прокуратура досі відмовлялася від співпраці з українською стороною, зокрема щодо створення спільної слідчої групи і виїзду на місце події поблизу Слов'янська Донецької області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram