ГоловнаСуспільствоЖиття

Митрополит УПЦ МП Софроній заявив, що не підписував заяву проти автокефалії

"Всі архієпископи підписувалися, що вони були присутні на нараді".

Митрополит УПЦ МП Софроній заявив, що не підписував заяву проти автокефалії
Митрополит Черкасский и Каневский УПЦ МП владыка Софроний
Фото: religion.in.ua

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук) заявив, що не підписував заяву єпископату УПЦ (МП) проти автокефалії.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу".

"Я такого не знаю і не чув про звернення ... Я підписав, що я був присутній. Всі члени, які там були, підписувалися, що вони були присутні на нараді. А що писали звернення - при мені такого не писали, може, пізніше хтось написав", - прокоментував владика.

Проте ім'я митрополита Софронія присутнє в списку 72 підписантів звернення на офіційному ресурсі Української Православної Церкви (МП).

Згідно з цим повідомленням, всі присутні на нараді архієпископи одноголосно прийняли таку заяву: "Наявний канонічний статус цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно здійснювала свою місію серед народу України. Спроби змінити цей статус приведуть тільки до обмеження прав і свобод, якими наділена наша Церква, маючи права широкої автономії. До того ж, ці спроби не вилікують, а тільки поглиблять розкол як в українському православ'ї, так і в українському суспільстві загалом".

Деякі ЗМІ повідомили, що архієреї підписували документ примусово і без тексту, який нібито писався пізніше.

Нагадаємо, 25-го червня в Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі відбулась архієрейська нарада, на якій обговорювалися перспективи надання Україні автокефалії від Константинополя. За результатами наради, як повідомив сайт УПЦ МП, архієреї виступили проти автокефалії.

Ця заява викликала широкий резонанс в навколоцерковних колах. Особливе здивування викликало те, що підписантами виступили навіть відомі прихильники автокефалії - наприклад, митрополит Черкаський і Канівський Софроній. Детальніше читайте в матеріалі LB.ua "Автокефалія. Зворотний відлік".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram