ГоловнаСуспільствоВійна

ТКГ домовилася про перемир'я на Донбасі на час збирання врожаю

Черговий "режим тиші" очікується з опівночі 1 липня.

ТКГ домовилася про перемир'я на Донбасі на час збирання врожаю
Фото: EPA/UPG

Тристороння контактна група щодо Донбасу ухвалила заяву про припинення вогню у зоні бойових дій на Донбасі з 1 липня. Про це сьогодні за підсумками засідання заявив журналістам повноважний представник Росії Борис Гризлов. Інформацію підтвердила і прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"На сьогоднішньому засіданні Контактної групи ухвалено заяву про режим припинення вогню у зв'язку з початком збирання врожаю. Підтверджується повна прихильність сторін конфлікту до всеосяжного, стійкого і безстрокового режиму припинення вогню, починаючи з 1 липня 2018 року 00:01 за київським часом", - сказав Гризлов.

Також обговорювалися питання розведення сил і засобів від лінії зіткнення в районі Станиці Луганської. За словами Гризлова, бойовики ЛНР "підтверджують готовність до виконання зобов'язань щодо розведення на цій ділянці".

Оліфер, зі свого боку, написала, що українська сторона наполягає на повному припиненні вогню, але також і заявляє про необхідність моніторингу та верифікації СММ ОБСЄ і надання гарантій безпеки, насамперед, з боку РФ.

"Щоб режим перемир'я запрацював по-справжньому, необхідне виконання блоку питань про безпеку Мінських угод:

- повернення НЗФ ОРДЛО до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014;

- моніторинг та верифікація районів, звільнених від важкого озброєння і військової техніки та розташованих у межах н.п. Кальміуське, Новоазовськ, Саханка, Кумачове;

- забезпечення відводу важких озброєнь, а також танків, артилерії, мінометів НВФ ОРДЛО згідно з мінськими угодами;

- постійний моніторинг СММ ОБСЄ території вздовж неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону, створення зон безпеки в районах, які розташовані поруч з російсько-українським кордоном;

- постійний доступ СММ ОБСЄ до всієї території України, як це передбачено мандатом Місії".

Нагадаємо, за даними прес-центру Операції об'єднаних сил, за минулу добу бойовики порушили перемир'я 30 разів, що призвело до поранення двох і загибелі одного українського військовослужбовця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram