ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ підрахувало кількість ін'єкційних наркоманів в Україні

Переважно це молоді люди працездатного віку, і більшість із них уже мають синдром залежності.

МОЗ підрахувало кількість ін'єкційних наркоманів в Україні
Фото: bigpicture.ru

За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні налічують 346 тисяч осіб, які вживають ін'єкційні наркотики, а з урахуванням поширення нових форм наркотичних речовин число наркозалежних набагато більше.

Про це повідомила начальник сектору замісної терапії Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Ірина Іванчук, передає "Укрінформ".

"На сьогоднішні, за оцінними даними, в Україні налічують 346 тисяч осіб, які вживають наркотичні речовини ін'єкційно - це опіоїди або стимулятори. Переважно це молоді люди працездатного віку, і більшість з них уже мають синдром залежності від цих речовин. У той самий час ми розуміємо, що протягом останніх років в Україні відбувається зміна наркосцени, з'являються нові психоактивні речовини з різними шляхами вживання, тому кількість осіб, які вживають наркотичні речовини неін'єкційним шляхом, поки що невідома", - сказала Іванчук.

Вона також зазначила, що вживання наркотиків безпосередньо пов'язане з поширенням таких хвороб, як ВІЛ/СНІД, гепатити В і С, інфекції, що передаються статевим шляхом. Зв'язок при цьому обумовлений використанням нестерильних інструментів, а також небезпечними практиками, які поширені у наркозалежної молоді, зокрема вживання наркотиків під час сексу.

Зараз, за словами Іванчук, важливо запобігати негативним наслідкам вживання наркотиків, необхідно забезпечити доступ до програм профілактики, доступ молоді до презервативів, діагностики ВІЛ і лікування, яке довело свою ефективність.

Нагадаємо, у квітні США виділили Україні $1 млн на протидію наркозлочинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram