ГоловнаСуспільствоЖиття

36% вимушених переселенців готові залишитися в нових громадах, - опитування

Більшість ВПО повністю інтегрувалися в нові громади.

36% вимушених переселенців готові залишитися в нових громадах, - опитування
Фото: Макс Левин

За минулий рік кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні, які готові в майбутньому залишитися в своїх нових громадах, зросла на 8% і становить близько 36%. Про це повідомила старший координатор проектів Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Надія Пашкова, пише Укрінформ.

"Кількість ВПО, які готові залишитися в новій громаді, порівняно з минулим роком, зросла на 8%. Одночасно на 17% зменшилася кількість ВПО, які повинні повернутися в свої громади, коли завершиться весь процес і будуть збережені всі умови безпечного повернення. Тому, як бачимо, незважаючи навіть на безпеку повернення, дуже багато переселенців уже інтегрувалися в місцеві громади, і вони бачать і пов'язують своє майбутнє з тими громадами, де проживають", - заявила Пашкова.

Дослідження проводилося в областях України, де проживають переселенці, пропорційно кількості зареєстрованих ВПО. Всього було проведено 2048 інтерв'ю, з яких 659 і 374 опитаних - в Донецькій і Луганській областях відповідно, де найбільше переселенців.

У розрізі своїх планів на майбутнє переміщення на варіант "залишитися в новій громаді" 26% опитаних відповіли "повністю згодні", ще 10% - "скоріше згодні".

При цьому варіант "повернутися в свій колишній будинок, тільки якщо ситуація поліпшиться і будуть усі умови для мого безпечного повернення" вибрали 28%, що на 17% менше, ніж результати аналогічного опитування минулого року.

64% опитаних заявили, що вони повністю інтегрувалися в ті громади, в яких проживають - тобто знайшли роботу, їхні діти пішли в школу, з'явилися нові соціальні зв'язки. 44% респондентів вважають себе активними членами місцевої громади.

Згідно з результатами досліджень, майже 50% опитаних ВПО також висловили готовність голосувати на майбутніх загальнонаціональних виборах.

Нагадаємо, загальна кількість зареєстрованих вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей сягає 1,5 мільйона осіб. За даними Міжнародної організації з міграції, за три останні місяці фінансове становище внутрішньо переміщених осіб погіршилося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram