ГоловнаСуспільствоЖиття

Контррозвідка СБУ запобігла продажу в Україні радіоактивної речовини Радій-226

Потрапляння речовини на відкриту територію могло призвести до зараження близько 20 гектарів.

Співробітники контррозвідки Служби безпеки запобігли реалізації в Україні радіоактивної речовини Радій-226.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що учасники організованого угруповання готували незаконну оборудку з продажу радіоактивного матеріалу Радій-226, ввезеного в Україну контрабандою з однієї з країн Центральної Європи.

Правоохоронці виявили спеціально облаштовану в приватному дворі схованку на глибині понад два метри. Фахівці вилучили з неї контейнер циліндричної форми, в якому і зберігалася радіоактивна речовина.

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 265 Кримінального кодексу, затримали шістьох учасників угруповання. Трьом оголошено про підозру й обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Фото: ssu.gov.ua

Правоохоронці також встановили всіх співучасників злочину, причетних до незаконного обігу радіоактивних матеріалів. Проводяться слідчі дії для визначення їх участі в протиправних діях.

Вилучену речовину направлено в Інститут ядерних досліджень НАН України для експертизи. Встановлено джерело її походження - речовину вироблено в 1930-х роках Чехословацькою компанією "Radiumchema".

Завдяки спільним невідкладним діям СБУ і задіяним державним органам локалізовані можливі негативні наслідки для життя та здоров'я населення.

За висновком експертів, Радій-226 у такій кількості є потужним джерелом гамма-випромінювання. Без належного зберігання він міг призвести до радіоактивного зараження людей і місцевості. Потрапляння речовини з контейнера на відкриту територію призвело б до зараження близько 20 гектарів. Використання Радію-226 в терористичних цілях як компонента для вибухового пристрою так званої "брудної бомби" могло спричинити катастрофічні наслідки на міжнародному рівні.

Нагадаємо, раніше в жителя Київської області знайшли п'ять тонн радіоактивного брухту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram