ГоловнаКультура

Київрада музеєфікує артефакти на Поштовій площі без розриву інвестдоговору

У сфері управління КМДА створять Центр консервації предметів археології.

Київрада музеєфікує артефакти на Поштовій площі без розриву інвестдоговору
Фото: Макс Требухов

Київська міська рада має намір музеєфікувати артефакти, знайдені під час розкопок на Поштовій площі, без розриву договору із забудовником території згідно з інвестиційною угодою.

За ухвалення відповідного проекту рішення за основу проголосували 68 депутатів.

Після консультацій з мером Віталієм Кличком і головою фракції "Самопоміч" Сергієм Гусовським щодо ситуації, яка склалася з археологічними розкопками, було розроблено спільний проект рішення. Мета документа - збереження артефактів, знайдених під час розкопок, продовження археологічних робіт і організація на цьому місці "громадського простору".

До розкопок запропоновано залучити міжнародних експертів і фахівців з археології та консервації, щоб визначити об'єкти культурної спадщини, що підпадають під консервацію та музеєфікацію на місці, провести відкритий міжнародний конкурс для музеєфікації артефактів, а згодом прийняти в комунальну власність столиці майно, що перебуває на зазначеній земельній ділянці.

До завершення конкурсу міськрада утримується від прийняття рішень про подальшу зміну цільового призначення, зміну власника та/або землекористувача земельної ділянки, на якій здійснюються археологічні розкопки.

Оскільки на цей момент в Україні немає спеціальних установ і можливостей для здійснення кваліфікованої консервації та музеєфікації, проект рішення передбачає створення у сфері управління КМДА комунального закладу "Центр консервації предметів археології".

Нагадаємо, 2013 року на Поштовій площі почалася підготовка до будівництва торгового центру. Потім, згідно з українським законодавством, на цій території провели розкопки, протягом яких археологи виявили під площею унікальні артефакти часів Київської Русі. У листопаді 2017 року Комітет Ради рекомендував призупинити будівництво.

У грудні комісія Київради з питань власності одностайно підтримала рішення про створення музею. Зазначалося, що для того, щоб створити музей, необхідно припинити договір з інвестором будівництва підземного ТРЦ, а потім прийняти об'єкт незавершеного будівництва в комунальну власність.

Однак у червні 2018 року стало відомо, що створення музею під загрозою, тому що Київрада відмовилася розірвати договір про будівництво ТРЦ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram