ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ пропонує скасувати щорічні медогляди для держслужбовців

Регулярні огляди перетворилися на обхід усіх лікарів "для галочки".

МОЗ пропонує скасувати щорічні медогляди для держслужбовців
Медосмотр в Раде
Фото: Анна Стешенко

Міністерство охорони здоров'я пропонує скасувати щорічні обов'язкові медогляди державних службовців.

Про це написала в. о. голови МОЗ Уляна Супрун у Фейсбуці.

"Відправили на підписання проект наказу, який скасовує щорічні профілактичні медогляди держслужбовців. За умови узгодження документа з Нацагентством з питань держслужби і Державним управлінням справами, ми позбудемося ще одного бюрократичного бар'єра", - написала вона.

Супрун зазначила, що всі держслужбовці зможуть, як і всі інші, консультуватися щодо стану здоров'я у свого сімейного лікаря і проходити необхідні обстеження

Вона нагадала, що з 2003 року всі державні службовці повинні проходити щорічні медогляди в медустановах, до яких приписана їх держустанова.

"Хворий ти або здоровий, якщо працюєш на держслужбі - змушений раз на рік проходити всіх лікарів, без права вибору медустанови і можливості відмовитися. По-перше, специфіка роботи держслужбовця не вимагає регулярного огляду здорових людей усіма можливими лікарями. По-друге, цей метод профілактики в принципі не визнається в розвинених країнах, де за станом здоров'я стежить сімейний лікар, а профілактичні медогляди проводяться за групами ризику", - підкреслила в. о. голови МОЗ.

За її словами, такі регулярні огляди перетворилися на обхід усіх лікарів "для галочки".

"Скасування цього наказу - один з необхідних кроків до руйнування системи розподілу на якісь касти, коли службове становище визначає, в якій лікарні тобі лікуватися. Ми трансформуємо систему охорони здоров'я в єдиний медичний простір, де кожен отримає доступ до однаково якісних медичних послуг там, де йому зручно, а не куди приписали", - додала Супрун.

Нагадаємо, в січні українських дипломатів під час прийому на службу зобов'язали проходити огляд у психіатра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram