ГоловнаСуспільствоЖиття

Денісову четвертий день не пускають до українських політв'язнів у РФ, - Геращенко

"ЧС з футболу був би добрим шансом для Володимира Путіна звільнити політв'язнів".

Денісову четвертий день не пускають до українських політв'язнів у РФ, - Геращенко
Людмила Денисова в РФ

Уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова вже четвертий день перебуває на території Росії, але її досі не пускають до українських політв'язнів.

Про це повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко, передає "112 Україна".

"Людмила Денісова вже чотири дні перебуває в Російській Федерації, і за цей час вона могла б відвідати щонайменше чотирьох політв'язнів, які розкидані по страшних тюрмах на величезній території РФ. Ми висловлюємо протест щодо невиконання домовленостей на найвищому рівні, щодо недопущення українського омбудсмена. І те, що до Олега Сенцова не допускають Людмилу Денісову, як на мене, свідчить про дуже тривожні факти. Можливо і найімовірніше, приховують погіршення стану здоров'я. 36 днів голодування здоров'я не додають", - сказала вона.

Геращенко також прокоментувала можливість обміну в'язнями під час Чемпіонату світу з футболу, який проходить у РФ.

"Клімкін (голова МЗС, - ред.) говорив, що ми, українська сторона, робимо все для того, щоб цей процес був розблокований. Вважаємо, що Чемпіонат світу з футболу був би гарним шансом для Володимира Путіна звільнити політв'язнів Кремля, продемонструвавши світові такий гуманітарний жест. Відбудеться це чи ні, на жаль, залежить не від України, тому що ми готові до того, щоб усе це розблокувати", - додала вона.

Нагадаємо, 15 червня Денісова приїхала в російську колонію, де перебуває Сенцов, але її до нього не пустили. При цьому російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що за час голодування Сенцов погладшав на два кілограми.

Коментуючи ситуацію з українським омбудсменом, Москалькова заявила, що спроба зустрітися із Сенцовим була "особистою ініціативою пані Денісової", яка своєю поїздкою "порушила попередні домовленості". Денісова, зі свого боку, наполягала на негайній зустрічі з в'язнем через повідомлення про різке погіршення стану його здоров'я.

Пізніше стало відомо, що Денісова і Москалькова домовилися про перемовини в Москві 18 червня. Поїздки омбудсменів України і РФ по тюрмах - результат домовленості між Росією та Україною, досягнутий за підсумками телефонної розмови Петра Порошенка і Володимира Путіна. Вона відбулася 9 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram