ГоловнаСуспільствоЖиття

Аналізів Зайцевої не вистачило для підтвердження в організмі опіатів

Олена фігурує у справі про ДТП у центрі Харкова, в якій загинули 6 осіб.

Аналізів Зайцевої не вистачило для підтвердження в організмі опіатів
Фото: mediaport.ua

Аналізів учасниці смертельної аварії у Харкові Олени Зайцевої не вистачило для повторної експертизи на вміст опіатів у крові, повідомляє MediaPort.

За клопотанням сторони потерпілих на засіданні суду 5 червня як свідок виступав лікар-лаборант, доцент кафедри судово-медичної токсикології Харківської медичної академії післядипломної освіти Олександр Чубенко.

За його словами, процедура дослідження біологічної рідини проводиться у два етапи. На першому - попередньому - в аналізі сечі Зайцевої він виявив опіати. Другий етап - підтверджувальний - провести не вдалося, тому що не вистачило сечі.

"Другу частину, що підтверджує, яка сказала б мені, наприклад, що я виявив - морфін або кодеїн, я не зміг зробити. Через невелику кількість біологічної рідини", - пояснив свідок.

Для проведення підтверджувального етапу необхідно 30 мл рідини, тоді як Олександру Чубенку передали на дослідження всього 5 мл. Попередній аналіз, за словами Чубенка, не дає права стверджувати, що людина перебувала у стані наркотичного сп'яніння.

Для сторони потерпілих факт наявності в організмі Зайцевої опіатів принциповий, наголошує видання. За словами представниці кількох потерпілих Лариси Матвєєвої, це дає підстави для зміни обвинувального акта в частині обтяжувальних обставин.

На думку прокуратури, підстав для зміни обвинувального акта немає.

Лікар-лаборант тільки досліджував біологічний матеріал. Збором необхідних аналізів займалася лікар-нарколог. Цього фахівця суд також планує заслухати як свідка.

Наступне засідання призначено на 20 червня.

Факт вживання опіатів експерти встановили незабаром після ДТП у жовтні 2017 року. Під час обрання запобіжного заходу Олені Зайцевої про наявність в її організмі опіатів, посилаючись на результати медобстеження, заявив прокурор, зазначаючи, що це є обставиною, що характеризує особу. На допиті в суді Зайцева заявляла, що ніколи не вживала наркотиків, а пила ліки від головного болю.

Напередодні повідомлялося, що брата Зайцевої затримали за водіння у нетверезому стані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram