ГоловнаСуспільствоЖиття

Київ заполонили метелики

Сонцевик чорно-рудий з'явився повсюдно в столиці.

Мешканці Києва 4 червня були здивовані великою кількістю метеликів. Рідкісне явище активно обговорюють у соцмережах.

"Слухайте, а що за фантастичне явище? По всьому Подолу метелики, дуже багато. У мене тільки біля під'їзду літає штук 20, а то й більше. Біля офісу в Ізоляції та сама історія. Ніколи такого не бачила", - написала Аліна Белоус.

Фото: facebook.com/aniabilous5

"Це означає, що найближчим часом Київ заполонять гусениці, які до липня вижеруть усю зелень", - відповіли їй у коментарях.

Величезна кількість метеликів спостерігалася в різних районах столиці.

"Ефект метелика - термін у природничих науках, що означає властивість деяких хаотичних систем: незначний вплив на систему може мати великі і непередбачувані наслідки, у тому числі й абсолютно в іншому місці (с) P.S. На Подолі збивають з ніг", - повідомила Ольга Куришко.

Фото: facebook.com/olga.kuryshko.1

"У Києві сьогодні дійсно День метелика", - написала в соцмережі Карина Самохвалова.

Фото: facebook.com/k.samohvalova

Метеоролог Наталія Діденко зазначила: "Метеликів сьогодні в Києві так багато, що нарешті зрозуміло - прийшло літо".

Діденко додала, що метелики живуть приблизно 3-4 тижні і їм потрібна температура повітря щонайменше +12 градусів.

"А за прогнозом, незабаром, в ніч на 7 червня, температура повітря впаде низько, до +7+12 градусів! Може, метелики тому так сьогодні поспішають налітатися?.." - написала синоптик.

За словами члена-кореспондента НАН України, професора, доктора біологічних наук, заввідділу ентомології Інституту зоології НАН України Валерія Корнєєва, так багато метеликів у столиці з'явилося завдяки сприятливим погодним умовам.

"Сонцевик чорно-рудий (Nymphalis xanthomelas) - так називається метелик, що десятками тисяч з'явився сьогодні повсюдно в Києві - має гусеницю, що харчується на найрізноманітніших листяних деревах, переважно на вербах і тополях. Минулий рік був для неї особливо сприятливим, і дорослі метелики минулого року були також численними. Весна цього року була «моментальною», тому й метелики, які дожили до весни в затишних місцях, відклали яйця практично одночасно, першого ж сприятливого дня", - написав він у Facebook.

За словами вченого, у травні всі гусениці швидко розвивалися і практично одночасно звили кокони.

При цьому він підкреслив, що його колеги від Європи і до Центральної Азії "спостерігають катастрофічне падіння чисельності більшості видів метеликів": через непрогнозовані природні умови і вплив людини - використання отрутохімікатів, оранку земель і випалювання трави - вони незворотно скорочують ареали проживання і гинуть.

"Наш герой - сонцевик чорно-рудий - стійкий, легко мігрує і всюди знаходить їжу, тому і спалах чисельності дав такий, що його помітили буквально всі", - підкреслив Корнєєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram