ГоловнаСуспільствоЖиття

Убивство в разі вторгнення в житло не є перевищенням заходів самооборони, - Верховний Суд

Суд підтвердив право людини на захист свого життя і житла від протиправних зазіхань.

Убивство в разі вторгнення в житло не є перевищенням заходів самооборони, - Верховний Суд
Фото: argumentua.com

Убивство нападника в разі вторгнення в житло не виходить за межі необхідної оборони.

Про це свідчить постанова Колегії суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду у справі №342/538/14-к (провадження №51-646км18), передає Ліга.

Ця постанова скасувала вирок чоловікові, якого визнали винним в умисному вбивстві з перевищенням меж необхідної оборони. Встановлено, що чоловік, захищаючись від незаконного проникнення в житло і нападу двох осіб, завдав одному з них удару в груди кухонним ножем, у результаті чого нападник помер у лікарні.

У Верховному Суді пояснили, що перевищенням заходів визнається умисне заподіяння нападникові тілесного ушкодження, що не відповідає небезпечності зазіхання. Тому необхідно оцінювати наявність або відсутність акту суспільно-небезпечного зазіхання та акту захисту, встановлювати їх співвідношення, відповідність або невідповідність.

У той самий час, незалежно від тяжкості шкоди, завданої нападникові, не є перевищенням меж необхідної самооборони застосування зброї чи будь-яких інших предметів для захисту від нападу озброєної людини або групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення в житло.

У таких випадках шкода, заподіяна нападникові, не обмежена аж до позбавлення життя.

Нагадаємо, 24 травня в Одесі на місцевого активіста Сергія Стерненка напали. Один з нападників утік, і пізніше його затримала поліція, а другого Стерненко поранив, як виявилося - смертельно. Сам Стерненко відбувся різаною раною руки і струсом мозку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram