ГоловнаСуспільствоЖиття

Шевченківський суд завершує розгляд нападу "беркутівця" на журналістку під час розгону Євромайдану

З понеділка суд перейде до епізоду нападу на Дмитра Фортунатова.

Шевченківський суд завершує розгляд епізоду нападу екс-"беркутівця" Руслана Марчука на журналістку Марію Лебедєву. Йому закидають перевищення службових повноважень, перешкоджання законній діяльності журналіста і проведенню мітингів у ніч розгону Євромайдану 30 листопада 2013 року.

Марчук (у чорній футболці) і Смехнов (у сорочці)
Фото: Надано автором
Марчук (у чорній футболці) і Смехнов (у сорочці)

Як повідомляє кореспондент LB.ua, в суді показали запис оперативного відео МВС, на якому видно, як силовик тягне Лебедєву за руку і штовхає в натовп «беркутівців». Однак адвокат обвинуваченого не побачив на відео ні свого підзахисного, ні жодних насильницьких дій з його боку. Сам Марчук побачене не прокоментував.

"На відео видно, що він тягне мене за руку і штовхає кілька разів у натовп «беркутівців», хоча весь час у мене в руках посвідчення журналіста і я говорю про те, що я журналіст", - говорить Лебедєва. На що суддя Андрій Трубніков відповів, що предмет, схожий на журналістське посвідчення, видно, але не можна розібрати літери.

Фото: Надано автором

Крім того, суддя відмовився слухати аудіозапис розмови Марчука з Володимиром Смехновим за 27 грудня 2017. Зараз Смехнов захищає силовика в суді і наполягає, що запис стосується адвокатської таємниці.

Під час негласних слідчих дій з телефону екс-"беркутівця" записали розмову. За словами потерпілої, в розмові він практично визнає, що на зібраних слідством відео є він, а під час допиту брехав. Адвокат заявив, що того самого дня, коли було зроблено запис, вони підписали договір як адвокат і підзахисний, тому запис не можна розглядати як доказ. На питання суду про те, коли саме був підписаний договір, Смехнов відповів, що близько 9-ї ранку.

Адвокат потерпілої Євгенія Закревська підкреслила, що розмова була записана о 10:36 ранку і з її суті зрозуміло, що того дня Марчук і Смехнов ще не зустрічалися і, відповідно, не могли нічого підписати. Але встановити точний час підпису договору неможливо, тому суддя вирішив не слухати запис.

Варто зауважити, що на минулому засіданні суд досліджував запис, на якому Марчук з людиною на ім'я Роман обговорюють, як розвалити справу і виправдати дії «беркутівця». Зокрема, він нібито не знав, що Лебедєва - журналістка, що від неї «пахло алкоголем», «була неадекватною». У той самий час він збирає довідки про те, що був в АТО і що отримав медаль від Порошенка («За бездоганну службу» ІІІ ступеня).

Епізод нападу на Марію Лебедєву розглядають першим, усього від дій нинішнього старшого лейтенанта поліції Марчука постраждали 7 осіб. Слухання відео- і аудіодоказів щодо Лебедєвої практично завершено, і вже з понеділка суд перейде до епізоду нападу на Дмитра Фортунатова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram