ГоловнаСуспільствоЖиття

Міносвіти підготувало стандарт володіння українською мовою

Іноземці зможуть отримувати сертифікати відповідно до рівнів володіння - від А до С.

Міносвіти підготувало стандарт володіння українською мовою
Фото: internat-mar.ucoz.ua

Міністерство освіти і науки розробило державний стандарт володіння українською мовою для іноземців. Проект стандарту опубліковано на сайті міністерства для громадського обговорення.

Завдяки цьому стандарту іноземні громадяни або особи без громадянства, незалежно від того, де вони вивчали українську мову, за якими програмами і планами, зможуть підтвердити свій рівень володіння українською як іноземною під час сертифікаційного іспиту в Україні і в українських установах за кордоном та отримати відповідний сертифікат.

Після затвердження він стане основою для організації і проведення сертифікаційного іспиту та підставою для введення документа єдиного зразка сертифіката, який буде свідчити про рівень володіння українською мовою.

Зазначається, що такий стандарт свідчить про проєвропейське спрямування української освітньої і мовної політики, прагнення України до вступу в Асоціацію укладачів мовних тестів (Association of Language Testers in Europe / ALTE) і можливості визнання українських мовних сертифікатів в ЄС і у всьому світі.

Пропонується визначити 6 рівнів володіння українською мовою: початковий (А1), базовий (А2), проміжний (В1), середній (В2), високий (С1) і вільний (С2).

До кожного рівня додається чіткий перелік комунікативних умінь і навичок з усіх видів мовленнєвої діяльності (слухання, читання, письмо, говоріння), які докладно описані згідно із Загальноєвропейськими рекомендаціями щодо мовної освіти.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко заявив, що збирається оголосити десятиліття української мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram