ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Черкасах 51 дитина отруїлася невідомою речовиною на шкільній лінійці (оновлено)

Навчальний процес призупинили до з'ясування обставин НП.

У Черкасах 51 дитина отруїлася невідомою речовиною на шкільній лінійці (оновлено)
Фото: misto.kh.ua

У Черкаській загальноосвітній школі №8 невідомою речовиною отруїлися 42 дитини.

Про це повідомляють на сайті Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Сьогодні о 09:15 диспетчер швидкої допомоги повідомив, що в обласну дитячу клінічну лікарню госпіталізували трьох дітей, які втратили свідомість під час лінійки. Згодом кількість дітей, які почали скаржитися на нудоту і запаморочення, збільшилася до 15.

"На 11:00 госпіталізували 42 дитини. Всі вони - учні 2-7 класів. Попередній діагноз - отруєння невідомою речовиною", - йдеться в повідомленні.

У школу прибула оперативно-мобільна група управління ДСНС, а також відділення хімічного, радіологічного та бактеріологічного захисту Аварійно-рятувального загону спецпризначення. Також на місце прибули служби екстреного виклику міста, фахівці санітарно-епідеміологічної служби, представники СБУ, поліцейські, керівники місцевих органів влади.

Провели експрес-аналіз повітря - і не виявили сірководню, аміаку, хлору а також горючих газів, отруйних речовин. Потім застосували методики для дослідження території щодо небезпечних речовин широкого спектра дії. Досліджували радіаційний фон.

За інформацією місцевих ЗМІ, навчальний процес призупинили до з'ясування обставин надзвичайної події.

Оновлення. Число госпіталізованих школярів збільшилося до 47, 11 із них перебувають у реанімації, уточнили в ДСНС.

Окрім того, в МВС повідомили, що відкрито кримінальне провадження за статтею "Порушення санітарних правил і норм запобігання інфекційним захворюванням і масовим отруєнням".

У Черкаси вилетів прем'єр-міністр Володимир Гройсман "для з'ясування ситуації зі здоров'ям дітей". Про це він написав у своєму Twitter.

В.о. голови МОЗ Уляна Супрун також повідомила, що вирушає в Черкаси.

Президент Петро Порошенко доручив встановити причину отруєння дітей і надати невідкладну медичну допомогу.

"Петро Порошенко доручив вжити всіх заходів, щоб установити причину отруєння і надати невідкладну медичну допомогу. Президент також скоординував подальші кроки з прем'єр-міністром", - написав прес-секретар президента Святослав Цеголко у Фейсбуці.

Він також зазначив, що голова СБУ, керівник ДСНС і голова Черкаської ОДА доповіли президентові про ситуацію.

Оновлення. Станом на 13:00 кількість госпіталізованих школярів збільшилася до 51, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Станом на 13:00 8 травня 51 дитину в Черкасах госпіталізували, 11 дітей перебувають у відділенні інтенсивної терапії", - йдеться в повідомленні.

Стан дітей - середньої і легкої тяжкості. Також є інформація про звернення одного дорослого.

Оновлення. Станом на 14:30 госпіталізовано 53 учнів і 2 учителів. Із них 11 дітей перебувають у реанімації у стані середньої тяжкості, решта - в задовільному і легкому стані.

Для надання психологічної допомоги батькам хворих дітей у лікарні організовано роботу психологів ДСНС.

Заміри повітря на території шкіл не виявили перевищення концентрації хімічних речовин: аміак - 0 мг/м3;

хлор - 0 мг/м3, сірководень - 0 мг/м3, горючі гази - 0 мг/м3, рівень кисню в повітрі - 20,9% (при нормі - від 19 до 23%). Результати дослідження води будуть готові після 16:00.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман відвідав дітей у лікарні. Він зазначив, що медики спрацювали оперативно і професійно.

Нагадаємо, раніше в селі Нерубайське Одеської області на весіллі отруїлися 20 осіб, включаючи п'ятирічну дитину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram