ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики висунули неприйнятну пропозицію щодо обміну полоненими

До списку на обмін занесли беркутівців, терористів, росіян та інших злочинців.

Бойовики висунули неприйнятну пропозицію щодо обміну полоненими
Фото: Макс Требухов

Проросійські бойовики вимагають передати їм 80 засуджених в обмін на 15 полонених українців. Такі вимоги бойовики висунули під час переговорів Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу.

Про це написала представник України у підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Представники ОРДЛО, повністю контрольовані РФ, заносять росіян до списків "ополченців", вимагають від української сторони негайного звільнення беркутівців, терористів, росіян, вимагають передати їм понад 80 злочинців і кажуть, що віддадуть нам не більш ніж 15 наших громадян. Це неприйнятно", - написала Геращенко.

За її словами, у п'ятницю українська сторона знову не отримала відповіді Росії на ініціативу передати 23 ув'язнених в українських в'язницях росіян в обмін на українців, яких утримують в російських в'язницях за політичними мотивами.

Вона також повідомила, що на засіданні в п'ятницю українська сторона зробила компромісну пропозицію для звільнення полонених українців, однак не уточнила в чому вона полягає. "Якщо було б бажання з іншого боку, то наступний етап визволення відбувся б дуже швидко, ми до нього готові", - зазначила Геращенко.

"Проблема не у відсутності інформації про багатьох заручників, їх просто ховають по тюрмах і не дають нам ніякого підтвердження про їх утримання. Немає прогресу в питанні пошуку зниклих безвісти, росіяни категорично відмовляються створювати механізм з МКЧХ для пошуку зниклих (формулювання відмов: нас там немає)", - написала дипломат.

Загалом, за її словами, засідання гуманітарної підгрупи в п'ятницю було безрезультатним.

Нагадаємо, останній обмін полоненими відбувся 27 грудня 2017 року, Україна видала 233 затриманих бойовиків і росіян в обмін на 73 полонених українців. Планувалося, що незабаром після цього відбудеться ще обмін, але процес загальмувався.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram