ГоловнаСуспільствоПодії

У Криму вирок активістові Кадирову залишили без змін

Сулеймана Кадирова визнали винним за заклики до сепаратизму за коментар "Крим - це Україна".

У Криму вирок активістові Кадирову залишили без змін
Сулейман Кадыров
Фото: Крым. Реалии

Підконтрольний РФ Верховний суд Криму відхилив апеляцію захисту на вирок кримськотатарському активісту Сулейману Кадирову, залишивши без змін покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно із забороною на публічну діяльність на той самий строк.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Суддя Олена Міхалькова порахувала Кадирова винним в скоєнні злочину, передбаченого ст 280.1 КК РФ ("Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації") за репост відеоролика і коментар в соцмережі Facebook: "Крим - це Україна, був, є і буде".

Сам Кадиров винним себе не вважає. У дебатах під час судового засідання активіст сказав, що не розкаюється і поблажливості у суду не просить.

"Вважаю, що в моїх діях немає ні складу, ні події злочину. Якщо і прошу суд, то лише про одне: винести виправдальний вирок щодо мене і винести окремі ухвали за фактом вчинення цілої низки кримінально караних діянь у період попереднього слідства, з приводу яких вже були зроблені клопотання і заяви до слідчих органів", - наполіг Кадиров.

Адвокат активіста Олексій Ладин зазначив "явний політичний мотив переслідування" свого підзахисного і акцентував увагу на тому, що вирок Кадирову створює небезпечний прецедент в аналогічних судових процесах в майбутньому.

"Вирок Кадирову не закон і не обґрунтований. Ключова складова злочину - це звернення до інших осіб. Кадиров ні до кого не звертався. Виходить, його засудили за схвалення слів іншої людини. Це те ж саме, що засуджувати за крадіжку без крадіжки", - заявив Ладин.

Захист має намір оскаржити вирок далі: в порядку касації до Президії Верховного суду Криму, потім до Верховного суду РФ, а також до Європейського суду з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram