ГоловнаСуспільствоПодії

На складі боєприпасів у Балаклії виникла пожежа (оновлено)

До вечора є задимлення території, проте вогнищ пожежі не спостерігається

Фото: twitter.com/slobozhanyn

На території 65 арсеналу (в/ч 1652) в Балаклії Харківської області почалася пожежа.

"За словами мера Балаклії, спочатку був плановий підрив снарядів, після цього на арсеналі почалися пожежа і вибухи снарядів", - повідомляє "Громадське".

У Державній службі з надзвичайних ситуацій виданню підтвердили інформацію про пожежу на складах боєприпасів.

Оновлення 14:48. Генштаб Збройних Сил України у своєму фейсбуці підтвердив пожежу на території "колишнього сховища в Балаклії".

"Сьогодні, 3 травня, о 13:35 у результаті загоряння сухої трави на колишній технічній території 65 арсеналу в Балаклії Харківської області, де тривали роботи з очищення та розмінування залишків снарядів, що не розірвалися в результаті торішньої надзвичайної події, почалася пожежа. До локалізації пожежі залучено два пожежні танки й інженерну машину розмежування. Особовий склад, який залучали до робіт з розмінування на складі, евакуйовано. Військовослужбовці спільно з ДСНС вживають усіх заходів для забезпечення безпеки місцевих жителів", - сказано в повідомленні.

Фото: glavnoe.ua

Оновлення 16:03. Голова Харківської обладміністрації Юлія Світлична повідомила про евакуацію жителів із території біля арсеналу.

"Пожежа на колишній технічній території 65 арсеналу в Балаклії почалася під час проведення робіт із розмінування. Зараз її локалізують. Ситуація контрольована. Про евакуацію всього міста не йдеться. Евакуювали вулицю Арсенальну і прилеглий до території арсеналу приватний сектор. Усі заходи для забезпечення безпеки мирних жителів уживаються", - наводяться її слова на сайті ХОДА.

Як сказали агентству "Інтерфакс-Україна" в мерії Балаклії, міська влада рекомендувала городянам забрати дітей зі шкіл і дитсадків.

"Були планові підриви снарядів, тепер уже хаотичні підриви. Рекомендуємо забрати дітей зі шкіл і садочків, про всяк випадок, щоб вони були з батьками", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, в цей час співробітники мерії обдзвонюють школи, дитсадки та підприємства з проханням забрати дітей.

У зв'язку з пожежею на території колишнього сховища артилерійських боєприпасів поблизу Балаклії Харківської області поліція обмежила в'їзд у місто, повідомила прес-офіцер Балаклійського відділу поліції Вікторія Люта.

"Ми випускаємо всіх, але не впускаємо нікого (крім бронемашин і техмашин). Деякі винятки для тих людей, які їдуть по родичів", - сказала Люта агентству "Інтерфакс-Україна".

Оновлення 16:31. В результаті пожежі ніхто не постраждав, повідомляє Головне управління Нацполіції в області.

"Постраждалих у результаті події немає. Порушень інфраструктури району не зафіксовано", - сказано в повідомленні.

У зв'язку з НП за тривогою піднято весь особовий склад поліції району. Для забезпечення охорони порядку в цілодобовому режимі розроблено розрахунок сил і засобів. Для перекриття доріг задіяно сили місцевої поліції, розставлено блокпости на під'їзді до військового містечка.

Оновлення 17:50. Міноборони стверджує, що в момент займання трави вибухові роботи на арсеналі не проводилися, групи розмінування лише готували територію до подальшого очищення.

Причини загоряння з'ясовують. На місце НП літаком вилетіла оперативна група Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ.

Зараз на місці події працюють пожежні команди Збройних Сил України та ДСНС. До ліквідації пожежі залучено два пожежні танки, інженерну машину розмежування, вісім пожежних автомобілів, літак Ан-32 і вертоліт Мі-8. Також додатково направлено ще два пожежні танки. Проводиться повітряна розвідка за допомогою вертольота, залучено підрозділи Військової служби правопорядку у ЗС України для оточення території.

Оновлення 20:05. У Генеральному штабі Збройних сил України заявляють, що осередків пожежі на складі боєприпасів в околицях Балаклії Харківської області не спостерігається.

"Зараз є задимлення території, проте вогнищ пожежі не спостерігається", - цитує повідомлення Генштабу Радіо Свобода.

Військові додали, що здійснюється повітряна розвідка за допомогою вертольота, для оточення території залучили підрозділи Військової служби правопорядку у ЗСУ.

Нагадаємо, 23 березня 2017 року на території найбільшого в Україні військового складу Міністерства оборони в Балаклії виникла пожежа з подальшою детонацією танкових і артилерійських снарядів 125 і 152 мм. Тоді в результаті детонації боєприпасів загинула одна людина, двоє постраждали. Збиток від вибухів оцінили у 220 млн гривень.

На складі зберігають понад 100 тис. тонн боєприпасів. Найнебезпечніші - снаряди для САУ "Акація", зона дії яких - до 20 км.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram