ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія почала жорстко оглядати цивільні судна, які прямують в Україну

У Держприкордонслужбі заявили, що це відповідь на арешт "Норда".

Росія почала жорстко оглядати цивільні судна, які прямують в Україну
Фото: dpsu.gov.ua

Із 30 квітня представники Російської Федерації щодня зупиняють для огляду й ідентифікації невійськові судна, які прямують у Маріупольський морський порт.

Про це повідомляють на сайті Держприкордонслужби.

"Зазначимо, що жодних зауважень при цьому немає, однак росіяни почали жорстку політику затримання й огляду суден, що прямують у бік України", - йдеться в повідомленні.

Так, 30 квітня під час оформлення теплохода (в суднокоманді - громадяни Туреччини, Грузії, Єгипту, Нігерії), який прямував за маршрутом Чіос (Греція) - Маріуполь, стало відомо, що під час проходження Керченської протоки судно зупинив прикордонний сторожовий корабель ФСБ РФ. Зазначають, що судно оглянули, а також була проведена ідентифікація членів команди.

"Зауважень з боку окупантів не було", - повідомили прикордонники, зазначивши, що того самого дня так само зупинили теплохід, який прямував за маршрутом Ашдод (Ізраїль) - Маріуполь, а його суднокоманда складалася з українців. Наступного дня росіяни зупинили теплохід під прапором Болгарії, який прямував з Італії.

Зазначають, що деякі судна перевіряють по кілька разів.

Фото: dpsu.gov.ua

Помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян в коментарі "112 Україна" зазначив, що "це небезпечний прецедент, який може мати подальший розвиток".

За його словами, затримання й огляд цивільних суден, які прямують в Україну, - це відповідь Росії на арешт "Норда".

"З 30 квітня ми зафіксували щонайменше 5 таких випадків. Це іноземні судна, які йдуть у порти України. Швидше за все, це, як вважає РФ, відповідь на затримання судна "Норд", яке порушувало порядок заходження в порти окупованого півострова. Це українське судно, і моряки, які на ньому були, є громадянами України, проте РФ вважає інакше", - сказав він.

Нагадаємо, 25 березня українські прикордонники затримали в Азовському морі риболовецьке судно "Норд" під прапором РФ. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження, а 30 березня український суд арештував судно.

6 квітня суд заарештував капітана судна Володимира Горбенка і встановив заставу в розмірі 35 240 гривень. 11 квітня Херсонський міський суд в іншій справі, що стосується незаконного вилову риби, обрав капітанові запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання з'являтися до представників слідства на першу вимогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram