ГоловнаСуспільствоЖиття

Кремль розповсюдив вісім неправдивих версій катастрофи МН17, в яких звинувачував Україну, - The Sunday Times

Видання стверджує, що отримало такі дані з електронної пошти радника президента РФ Владислава Суркова.

Кремль розповсюдив вісім неправдивих версій катастрофи МН17, в яких звинувачував Україну, - The Sunday Times
Фото: ЕРА/UPG

Російська влада поширювала фейкові версії катастрофи літака малайзійських авіаліній МН17. Такі дані отримало видання The Sunday Times, передає Цензор.НЕТ.

Відзначається, що зазначені дані були отримані з електронної пошти радника президента РФ Владислава Суркова спільнотою українських кіберактивістів, відомих як "Український кіберальянс", в рамках акції #SurkovLeaks і оброблені міжнародним волонтерським співтовариством InformNapalm. Так, британське видання зазначає, що Кремль керував поширенням восьми різних фейкових версій, всі з яких містили звинувачення української сторони.

Наприклад, одна з версій порівнювала збитий літак із вбивством герцога Фердинанда, і стверджувала, що катастрофа мала бути використана українською стороною для вирішення конфлікту світового масштабу.

Наголошується, що документ з'явився через тиждень після катастрофи.

Як йдеться у статті, така поведінка Кремля схожа на дії після отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля і його дочки в британському місті Солсбері та газової атаки в сирійському місті Дума. Відзначається, що після цих подій російські ЗМІ поширили 31 версію.

Зі свого боку, Кремль заявив, що матеріали акції #SurkovLeaks були сфабриковані.

Нагадаємо, літак рейсу МН17 Амстердам - Куала-Лумпур був збитий в небі над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту цивільного лайнера перебували 298 осіб - 283 пасажири і 15 членів екіпажу. Всі вони загинули.

У 2017 році Міжнародна слідча група (JIT) представила висновки, згідно з якими малайзійський "Боїнг" був уражений ракетою "земля-повітря" з установки "Бук", що стріляла з району донбаського містечка Сніжне (на той час перебувало під контролем "ДНР").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram