ГоловнаСуспільствоПодії

Бойовики наказали до кінця місяця припинити відкачування води на шахті "Юнком"

Чотири смоки вже прибрали, решту відключать найближчими днями.

Бойовики наказали до кінця місяця припинити відкачування води на шахті "Юнком"

Бойовики "ДНР" наказали до кінця місяця прибрати водотяги на шахті "Юний Комунар" ("Юнком") у Бунге.

Про це йдеться у звіті спостережної місії ОБСЄ за 19 квітня.

"Присутні на місці співробітники шахти висловили спостерігачам свою стурбованість щодо ризиків, пов'язаних із затопленням шахти. За їхніми твердженнями, чотири водотяги, які допомагали регулювати рівень води в шахті, прибрали приблизно три тижні тому. Вони повідомили, що їм наказали відключити і прибрати решту смоків до кінця місяця. Спостерігачам не вдалося підтвердити, що, як повідомлялося, смоки та інше обладнання з шахти прибрали, оскільки їм сказали, що на це потрібен дозвіл від збройних формувань", - заявили спостерігачі.

Шахта була запущена в роботу 1911 року і була дуже загазованою. 16 вересня 1979 року з метою зниження напружень у гірських масивах для підвищення безпеки вироблення вугільних пластів був проведений підземний ядерний вибух (об'єкт "Кліваж"). Потужність ядерного заряду становила 0,2-0,3 Кт тротилового еквівалента. Вибух був здійснений у східному крилі шахти на глибині 903 м.

Через 23 роки, 2002-го, шахту закрили як безперспективну й відтоді вона працювала в режимі водовідливу.

У разі підняття шахтних вод на поверхню гранично допустима концентрація радіоактивних речовин може перевищувати допустиму норму. Заражені шахтні води можуть потрапити в річку Булавін, що може становити загрозу для людей.

Булавін - мала річка протяжністю 39 км. Вона бере початок біля Дебальцевого, протікає через Єнакієве та зливається з Корсунню і Садками в річку Кринку (права притока Міуса, басейн Азовського моря).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram